Ber någon att få sätta in pengar på ditt bankkonto – säg nej om det verkar det minsta konstigt. Kommer pengarna från ett bedrägeri kan konsekvensen bli tuff.
Telefonbedrägerier mot äldre har blivit en gödkalv för kriminella ligor. I fjol anmälde 21 500 personer att de lurats på totalt 619 miljoner och enligt polisen hamnar en stor del av pengarna i gängens fickor.
De som styr brottsligheten åker sällan fast eftersom de utnyttjar målvakter, personer som mot betalning öppnar sina konton dit bedrägeripengarna slussas. Sedan förs pengarna snabbt vidare och försvinner spårlöst.
Vanligtvis åtalas enbart målvakten som då får ersätta den som utsatts för bluffen. Att personen bara haft en perifer roll i upplägget spelar ingen roll. Oftast klubbar domstolen igenom ett skadestånd som innebär att målvakten tvingas betala tillbaka vad brottsoffret förlorat.
– Jag tror att många inte förstått att de kan drabbas av skadestånd, uppger Magnus Berggren, vice chefsåklagare i Uppsala.
Målvakterna riskerar alltså att gå på en rejäl mina som kan svida rejält medan organisatörerna tar pengarna. Så gott som varje vecka förekommer sådana mål i Uppsala tingsrätt.
Ett exempel är från februari i år då en 29-årig drogmissbrukare i Uppsala åtalades i ett bedrägerimål. 29-åringen hade ställt sitt bankkonto till förfogande i samband med att en äldre kvinna blivit uppringd av bluffmakare.
Hon blev lurad på 805 000 kronor som sattes in på 29-åringens konto och därefter skickades till okända personer, högre upp i brottspyramiden. Att 29-åringen sannolikt bara är en målvakt tar åklagaren ingen hänsyn till inför den kommande rättegången utan kräver att hon ska ersätta den lurade kvinnan med 805 000.
Klubbas skadeståndet lär 29-åringen inte bli av med det i första taget eftersom Kronofogdens fordringar i många fall gäller för all framtid.
Här är ytterligare ett par exempel från Uppsala tingsrätt där personer lånat ut sina konton:
I april dömdes en 20-årig kvinna att återbetala 100 000 kronor till två personer som lurats av telefonbedragare. 20-åringen påstod att hon tvingats ta emot pengarna men det resonemanget godtogs inte av domstolen.
I maj dömdes en 32-årig hemlös man att betala 30 000 kronor i skadestånd till en person som utsatts för telefonbedrägeri. 32-åringen sa i rätten att han troligen fick någon ”hundring” av dem som uppmanat honom till brottet.