De blir inte av med falsk inneboende

En okänd man har skrivit sig på det äldre parets adress. De blir inte av med mannen som närvarar genom sina räkningar.

En främmande person har skrivit sig på parets adress och nu kommer hans räkningar till dem.

En främmande person har skrivit sig på parets adress och nu kommer hans räkningar till dem.

Foto: Jessica Gow/TT

Bedrägeri2018-07-13 07:05

I februari fick Mona och hennes man en inneboende i parets villa i Harbo – åtminstone enligt folkbokföringen. En främmande man har skrivit sig på deras adress och sedan dess har de fått hans räkningar i brevlådan.

– I går var det fem stycken. Vi får hur många räkningar som helst; från Akademiska, Ikea och elbolag, men vi öppnar ingenting. Han har till och med fått ett välkomstbrev från kommunen, säger Mona.

Räkningarna är inte bara en olägenhet för paret, utan har även inneburit en hel del oro.

– Är personen skyldig andra pengar och kommer folk att komma till vår bostad för att söka efter honom? frågar sig Mona som egentligen heter någonting annat. Just på grund av rädslan över att bli uppsökt har hon bett om att få vara anonym.

Händelsen polisanmäldes direkt men på grund av rådande arbetsbelastning skulle polisen inte kunna ta sig an fallet förrän ett halvår senare, alltså i augusti, enligt Mona.

Den okända mannen betalar uppenbart inte sina räkningar och paret undrar om det kan leda till att de får problem med Kronofogden.

– Min man driver en egen firma så det vore förödande om vi hamnade hos Kronofogden, säger Mona.

En annan källa för oro är risken för utmätning. Om mannen står på deras adress och hamnar hos Kronofogden, kan paret då riskera att bli av med delar av sitt bohag?

Max Wallenberg, pressansvarig på Kronofogden, försäkrar att risken är minimal.

– Grundregeln är att vi skickar ut ett brev till adressen som är aktuell för en utmätning innan utmätningen verkställs. Om detta skulle bli aktuellt för henne ska hon ringa till oss direkt och berätta vad som har hänt. Då kommer vi att utreda hur det ligger till, säger Max Wallenberg.

Mona och hennes man har bett Skatteverket att stryka den okända mannen från adressen, men det är inte så enkelt. Även Skatteverket måste först utreda saken för att försäkra sig om att inget misstag begås.

– Vi har en skyldighet att utreda och vårt register måste vara korrekt. Om vi inte hittar, eller når, personen som har skrivit sig på adressen kan det bli så att personen stryks och blir utan adress, säger Ingegärd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket. En sådan utredning tar tid, menar hon.

– Det varierar såklart, men räkna med många veckor.

I nuläget har Skatteverket ingen lösning på problemet med falska adressändringar. Att helt blockera någon från att registrera sig på någon annans adress går inte då det skulle försvåra för alla som flyttar på riktigt, menar hon.

Objudna adressändrare kan inte portas

Skatteverket erbjuder i dagsläget tjänsten ”Spärra obehörig adressändring”. Den förhindrar dock endast att någon ändrar din egen adress, vilket är vanligt vid identitetsstöld, och inte att någon skriver sig på din adress. När du har aktiverat tjänsten krävs det att du använder BankID för att genomföra en adressändring.

Kom även ihåg att polisanmäla händelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!