Sedan den 7 maj har sex anmälningar om bedrägerier kommit in till polisen från personer i Enköping och Västerås.
– De drabbade har blivit uppringda av en person som uppger att den ringer från deras bank och att man har fått problem med kundens bankkort. De gör upp om att skicka två personer för att hämta kortet och de lurar de även av kunden koden till kortet, säger Jonas Rickeborn vid Enköpingspolisen.
Därefter har pengar tagits ut från kontot, det handlar om summor mellan 2 000 och 35 000 kronor.
Signalementet på de personer som kommit och hämtat korten är att det är två svensktalande män i 25-30-årsåldern, som uppträtt trovärdigt. Den ene har mörkt hår, den andre svart skägg.
Hittills är det bara äldre personer som drabbats, den äldsta är 98 år. Men polisen varnar även för att yngre personer kan bli lurade.
– Det är en serie med brott som kommit plötsligt och det kan vara fler personer som drabbats. Det finns ofta ett mörkertal, man skäms för att man blivit lurad och anmäler det inte, säger Jonas Rickeborn.
Hans uppmaning är att man aldrig ska lämna ut koder eller bankuppgifter per telefon.
– Vi ser att bedrägerierna ökat jättemycket. Man uppger att man ringer från en bank eller ett företag och säger att det blivit fel i någon transaktion, och folk lämnar ut både kort och kod, säger Jonas Rickeborn.
Personerna rör sig ofta från stad till stad, lurar tre-fyra personer, och drar sedan vidare.
– Ibland kan vi spåra dem via de kontantuttag som görs men det är inte alltid vi kan identifiera personerna. Men senaste tiden har vi lyckats reda upp en stor härva där personer misstänks för ett stort antal liknande brott, säger Jonas Rickeborn.
Under måndagen fick polisen anmälningar från tre kvinnor mellan 90 och 100 år som alla tre uppgav att de både fått telefonsamtal och besök av en man som utgett sig för att komma från banken. Hur mycket
- Vi kopplar ihop fallen. Men jag vet inte vilka summor mannen har fått med sig, säger Daniel Wikdahl vid polisen.
Just åldringsbrott kan vara svåra att klara upp.
- Äldre personer drar sig ofta för att anmäla eftersom de är osäkra på vad som har hänt och skäms. Det är inte meningen som någon kritik, men jag uppmanar alla att anmäla så fort de blivit utsatta eftersom det blir enklare för oss att hitta de skyldiga, säger Daniel Wikdahl.