Bedrägerier är nya tiders brottslighet

Det pågår en bedrägerivåg – ofta mot äldre – i Mälardalen. "Det här är den nya brottsligheten. Man gör inte inbrott i bilar och sånt längre", konstaterar Jonas Rickeborn på polisen.

Äldre, men även yngre, kan få samtal från bedragare, så kallad vishing (voice phishing)

Äldre, men även yngre, kan få samtal från bedragare, så kallad vishing (voice phishing)

Foto: Bertil Ericson / TT

Bedrägeri2019-08-29 06:00

– Vi ser i hela Sverige att anmälningarna om bedrägeribrott går upp väldigt mycket. Det gäller i Enköping och Håbo också, säger Jonas Rickeborn, operativ koordinator på polisen i Enköping och Håbo.

Han berättar om tre olika ärenden där Enköpings- och Håbobor blivit utsatta för bedragare. Fallen illustrerar tydligt några vanligt förekommande tillvägagångssätt av brottslingarna.

Det första ägde rum i slutet av juli, då en kvinna på närmare 100 år på Enköpings landsbygd blev uppringd av en person som uppgav sig ringa från hennes bank. Bankmannen sa åt henne att hon skulle få besök av en man som skulle hämta hennes kort och guldsmycken. Detta skedde och kvinnan blev av med 15 000 kronor som togs ut från kortet samt en mängd guldsmycken.

Den 17 augusti fick en man på drygt 90 år i Tillinge ett liknande telefonsamtal och besök. Bytet den gången blev uttag med kortet på 10 000 kronor.

Det senaste var i fredags i förra veckan. En kvinna i 70-årsåldern i Håbo blev utsatt för ett bedrägeri med ett annat tillvägagångssätt.

Kvinnan blev uppringd av en person som utgav sig från att vara från en mobiloperatör "som skulle ge kvinnan ett bättre avtal". Personen lyckades förmå kvinnan att logga in på sitt bankkonto på internetbanken. Över 100 000 kronor fördes över från kvinnans konto.

– I det fallet lyckades banken frysa pengarna på kontot som de gick till så att bedragarna inte kom över pengarna, berättar Jonas Rickeborn.

Bedrägerier som kallas för vishing (voice phishing) sker via telefon. Uppringaren kan utge sig för att vara från en bank, elektronikkedja, myndighet eller dylikt. Bedragaren kan uppge olika skäl till att det är väldigt bråttom att logga in på internetbanken.

– Målet hos bedragaren är att komma in på internetbanken och föra över pengar eller att komma över offrets bank-id.

Polisens råd är att aldrig lämna ut koder, kontouppgifter och att aldrig använda bank-id på uppmaning av någon som ringer upp.

Även fysiska besök, där bedragare ringer på dörren för att lura till sig pengar, kort, koder och annat förekommer.

Dessutom finns en variant där en uppringare påstår att den är exempelvis en närstående som har fått fel på bilen och att någon kommer för att hämta kort och kod

Han råder den som blir utsatt att ringa polisen, 112 om det är pågående brott eller 114 14 i andra fall. Även att snabbt kontakta banken är viktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!