Tidigare i veckan har barnen på förskolan fått inviga ett läståg som finns på matsalsväggen. För varje bok som de läser markeras en ny vagn på tåget, och tåget byggs på. När det når en station är det dags för en aktivitet, överraskning eller belöning för barnen.
– Kanske når vi slutstationen till sommaren, säger Mari Björinder, speciallärare på Vibyskolan.
På onsdagsmorgonen är barnboksförfattarna Kenneth Pettersson och Tina Engström på besök på skolan. Kenneth Pettersson, som skrivit böckerna om hunden Tjabo och hans vänner, läser högt ur en av sina böcker och berättar hur man kan bli författare.
– Läser man tillräckligt innan vet man hur man ska skriva sen, säger han till barnen i första klass som lyssnar uppmärksamt.
För att avsluta besöket hos klassen läser författaren ur sin bok "Tjabo och vargarna". Hunden Tjabo och hans vänner träffar i boken en bäver och åker flotte nerför en flod när de hör ett ylande från skogen. Författaren ylar högt för att illustrera och barnens leenden sträcker sig över hela ansiktet.
– Igen!, ropar en av förstaklassarna.
På förskolan är barnboksförfattaren Tina Engström på plats och läser för barnen. Förskoleklassen får också testa på att skriva dikter.
– Vi ska skriva en ljugdikt, säger Tina Engström och visar en dikt där man ljuger om vad solen är och gör.
"Solen har isögon" blir den första raden i klassens egna dikt. Det slutar med skratt när ett av barnen utbrister att solen liknar en banan.
Förutom författarbesök och läståg anordnas flera andra aktiviteter på skolan under barnboksveckan. Bland annat läser de äldre eleverna högt för de yngre, ett bokbytarträd har satts upp och förskoleeleverna har fått spela memory för att lära sig passa ihop ord med bilder.
– Vi har också gjort i ordning en mysig läshörna som varit väldigt populär, säger Marja Nordström, lärare på förskolan.
– Vi jobbar mycket med läsning vanligtvis också men det är extra kul att uppmärksamma när det är en nationell barnboksvecka, och speciellt eftersom alla lärare här vidareutbildar sig genom läslyftet. Läsning är en väldigt bra sak att satsa på, fyller Mari Björinder i.
Att bli riktigt bra på att läsa tar enligt forskningen cirka 5000 timmar av träning. En tid som motsvarar lite längre än ett år om man läser tolv timmar om dagen.