Det framgår av en studie vid Uppsala universitet, som publiceras i tidskriften Child Abuse & Neglect.
– Våra resultat talar för att vi från samhällets sida måste bli bättre på att stödja föräldrar med utvecklingsstörning så att deras barn får bästa möjliga omvårdnad och skydd. Det kräver att vi blir mer medvetna om dessa risker och anpassar vår information till föräldrarna, säger barnmorskan Maria Wickström, doktorand vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa.
Studien bygger på uppgifter om nära 480 000 barn födda i Sverige mellan 1999 och 2005, som forskarna har följt med hjälp av olika nationella patientregister fram till sju års ålder. Drygt en halv procent av barnen föddes av en mamma med en intellektuell utvecklingsstörning.
– Från ett flertal tidigare studier vet vi att mammor med utvecklingsstörning ofta är en utsatt grupp, med sämre ekonomi, högre förekomst av psykisk sjukdom och mer missbruk än andra mammor. Hur deras barn mår är däremot mycket mindre undersökt, säger Maria Wickström.
Forskarnas analys av uppgifter från de båda patientregistren pekar på att deras barn också är en i flera avseenden mer utsatt grupp.
Jämfört med andra barn hade barnen till mammor med utvecklingsstörning till exempel dubbelt så ofta diagnostiserats för någon psykiatrisk störning redan under sina första levnadsår och var mer drabbade av vårdkrävande skador efter fallolyckor.
– Allvarligast är nog ändå att risken för att utsättas för trauman i form av våld och övergrepp var mer än tre gånger högre för barn till mammor med en intellektuell funktionsnedsättning. Av statistiken går det dock inte att utläsa om det var föräldrarna eller någon annan person som svarade för övergreppen, säger Maria Wickström.
För att kunna få ett bättre underlag för att kunna sätta in mer effektiva förebyggande insatser och stödåtgärder för familjer med intellektuella funktionsnedsättningar betonar forskarna vikten av fortsatt forskning, som omfattar ännu större grupper, följer dem under längre tid och också tar med papporna i analysen.
– Samtidigt är det viktigt att betona att den stora majoriteten av barn till mammor med utvecklingsstörning, trots riskökningarna, inte diagnostiseras för psykisk ohälsa, drabbas av vårdkrävande olycksfall eller utsätts för övergrepp, säger Maria Wickström.