Villauppror kring översiktsplanen

Det har blivit livat kring Håbo kommuns översiktsplan. En villaägarförening har delat ut flygblad med oroande budskap som kommunen försöker mildra på sin hemsida.

De röd-rosastreckade områdena på kartan är tänkbara förändringsområden vad gäller bostäder.

De röd-rosastreckade områdena på kartan är tänkbara förändringsområden vad gäller bostäder.

Foto: Karta: Håbo kommun

Bålsta2017-02-09 15:05

Några nuvarande villaområden betecknas i samrådsförslaget till den nya översiktsplanen som förändringsområden i tre olika zoner. Zon 1 avser de centrala delarna av Bålsta och en del av Bålstaåsen och betecknas som Kvartersstad med högre byggnader. Zon 2 kallas för Småstad och omfattar marken längs Stockholmsvägen och Kalmarviken. Där förordas blandad bebyggelse i 2-4 våningar i enfamiljshus, radhus och flerfamiljshus. Zon 3, Trädgårdsstad, kan bestå av olika typer av hus, i huvudsak med 2-3 våningar med större tomter och ett stort inslag av grönt. Ett sådant område återfinna längs Kalmarleden vid backen efter Åbergs museum. Resten, zon 4, ska enbart bestå av småhusbebyggelse.

Väppebyvägens intresseförening med fastighetsägare längs Väppebyvägen tillhör zon 2. De har gått ut med ett flygblad för att skapa opinion mot den föreslagna markanvändningen.

De skriver bland annat att kommunens mål är att villaområden successivt ska förvandlas till områden där majoriteten av husen ska vara 2-4 våningar och att det kan innebära att villor måste rivas.

– Ditt hus ligger i ett sådant område och du riskerar att få ett flerfamiljshus som granne, skriver de också och uppmanar folk att protestera.

Kommunen har fått samtal från oroliga villaägare som tagit del av flygbladet och vill därför klargöra avsikten med förändringsområdena.

– Förändringsområdena för bostäder i Bålsta är koncentrerade framförallt till de centrala delarna. Det förekommer förändringsområden som överlappar med redan befintlig bebyggelse men det innebär inte att kommunen kommer att tvinga fram den utveckling som redovisas i översiktsplanen. Däremot om en utveckling skulle bli aktuell inom området ska översiktsplanens inriktning vägleda hur den nya markanvändningen ska utformas, förklarar Ann-Karin Bergvall, chef för bygg- och miljöförvaltningen.

Innan en byggnation kan ske, exempelvis på en lucktomt eller liknande, ska det tas fram en detaljplan som visar hur byggnationen ska se ut. Det sker alltid i dialog med berörda.

Björn Normark på Väppebyvägen är en av dem som står bakom flygbladet. Han betonar att de inte är ute efter att stoppa förtätning och utveckling.

– Men det finns andra sätt att göra det på. Det finns möjlighet att bygga 16 000 nya bostäder utan att göra intrång i villaområden, säger han och räknar upp flera tänkbara platser, som Åsen.

Kommunen kan inte tvångsinlösa villor för att bygga bostäder, men en fastighetsägare kan ändå känna sig tvungen att flytta om grannen säljer till en exploatör som ska bygga flerbostadshus.

– Att peka ut villaområden som förändringsområden leder till osäkerhet och oro som får folk att må dåligt. Och det som vi pekar på har redan hänt. En fastighet vid Stockholmsvägen är såld till en exploatör som ska bygga 20 lägenheter. Det kan inte kännas särskilt bra för grannen, säger han.

Många av de centrala villatomterna är stora. Därför, menar Normark, kan det räcka att en säljer till en exploatör för att hela området ska påverkas.

Han har också ett eget förslag för att förtäta villaområden och få till fler bostäder.

– Om kommunen tillåter oss att bygga på 50 procent av tomtytan med flera byggnader kan vi bygga flera mindre bostäder, säger han.

Stora drag

Mark- och vattenanvändningskartan i översiktsplanen är ritad i stora drag och har en lång tidshorisont. Den grova strukturen i hur marken bör nyttjas i framtiden redovisas. Förändringsområdena redovisar på en övergripande nivå var, och om den skulle bli aktuell även hur, en fortsatt utveckling av Bålsta föreslås ske. Mark- och vattenanvändningskartan tar inte hänsyn till förutsättningarna för fortsatt bebyggelseutveckling inom mindre begränsade områden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!