Välkommen in och skölj

På fredagen är allmänheten inbjuden till Folktandvården i Bålsta, som håller öppet hus på Fluortantens dag. Dessutom firar mottagningen 75 år i år.

Varsamhet. Elliot Fagerlind får sina tänder varsamt genomgångna av Elisabet Söderström. Han är en av klinikens cirka 5 000 barnpatienter.

Varsamhet. Elliot Fagerlind får sina tänder varsamt genomgångna av Elisabet Söderström. Han är en av klinikens cirka 5 000 barnpatienter.

Foto: Birigtta Liinamaa

Bålsta2017-08-31 15:38

Folktandvården i Uppsala län öppnade sin första klinik 1 januari 1942, i det gamla posthuset på Stockholmsvägen. Kliniken flyttade sedan till huset intill där bland annat Fantasifloristen finns i dag. I slutet av 70-talet stod dagens lokaler i anslutning till vårdcentralen klara.

För att fira 75 år, och samtidigt uppmärksamma Fluortantens dag, håller mottagningen öppet hus.

– Vi finns på plats för att informera om vad vi kan erbjuda och svarar på frågor om tandvård över lag och givetvis bjuder vi alla besökare på en fluorsköljning. De får också med sig en flaska hem, berättar Pia Keskinen, arbetsledare, som har jobbat på folktandvården i Bålsta i 13 år.

Fluorsköljningar på skolor ombesörjs fortfarande, eller rättare sagt igen. Pia Keskinen kan berätta att sköljningarna återupptogs efter en längre tids uppehåll när det visade sig att tandhälsan hos barnen hade försämrats ordentligt. I dag är den dock god.

– Region Uppsala ligger väldigt bra till, så även vi i Håbo. Att vi går ut med fluorsköljningar och information till skolelever bidrar till det, säger Pia Keskinen.

Kliniken har 11 000 patienter, varav omkring 5 000 är barn. Dessa tas om hand av nio tandläkare, tre tandhygienister och elva tandsköterskor. Tre av sköterskorna jobbar med barnprofylax, gör hälsokontroller på barn. Alla tvååringar, som inte är listade, bjuds in till ett första besök, och Folktandvården finns med redan tidigare i ett barns liv, på barnavårdscentralen där föräldrar får den första informationen om kost och tandvård. Sedan fortsätter omhändertagandet ända in till ålderdomen.

– Vi på Folktandvården måste alltid se till att erbjuda tandvård till alla som inte listar sig hos någon annan. Alla nyinflyttade får ett välkomstbrev där vi talar om var vi finns och att man alltid måste välja, antingen Folktandvården eller en privat mottagning, berättar Pia Keskinen.

Tandvården har utvecklats mycket på 75 år, vilket alla äldre, som vet hur det var förr, säkert är väldigt glada åt. En av dem som har upplevt utvecklingen i Bålsta är Siv Arbinger, som varit kund ända sedan starten 1942. Bålstaklinikens ledning hade nyligen nöjet att gratulera henne på 87-årsdagen. Hon berättar om sina upplevelser av tandvården i begynnelsen , bland annat de otäcka borrarna som fick det att lukta bränt i munnen, i en film på Folktandvårdens youtube-kanal www.youtube.com/watch?v=0LMtv_cVCrY.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!