Trist med marodörer i trädgården

Vildsvin, rådjur, harar och sorkar kan ställa till det i trädgården. Men äter de krusbär? Eller drar upp potatisblast?

Foto: Birgitta Liinamaa

Bålsta2017-08-05 10:00

Sylvia Lindström bor i Åkerby, ett vanligt tätbebyggt villaområde. Förra året fick hon gräsmattan uppbökad av vildsvin. I år är det något annat som stökar till i trädgården.

– Vi har ju 3-4 rådjur som går här men inte äter väl de krusbär, säger hon.

De gröna bären skulle få mogna några dagar till innan hon plockade dem, men döm om hennes förvåning när de plötsligt försvann över en natt. Ungefär likadant gick det med potatisblasten som låg uppryckt i landet.

Inte heller jordgubbslandet klarade sig oskatt.

– Flera plantor var borta och på resten var blommorna avkapade och bären borta, säger Sylvia Lindström.

Ännu märkligare tycker hon att det är med tulpanlökarna på gården vid poolen som omgärdas av ett nära två meter högt plank med en svåröppnad grind. Någon eller något gräver upp lökarna gång på gång.

­– Jag har stoppat ner dem och plattat till jorden tre gånger, nu bryr jag mig inte om det längre, säger hon och visar den uppgrävda rabatten och kringspridda lökarna. En del av dem ligger i en tät rabatt utanför planket, som har ett kryputrymme under.

Lena Biärsjö på Lillsjöns Trädgård vet att rådjur är flitiga gäster i villaträdgårdarna i Bålsta och de som många har mest besvär med, bortsett från vildsvinen som orsakar stora skador i en klass för sig.

– Rådjur är ett bekymmer De har blivit så domesticerade, folk berättar att de har dem ända upp på altanen, säger hon.

De äter det mesta, helst örtartat, smått, gärna nyplanterade buskar och träd.

– I naturen äter de bara sly, det tunna, späda. Tidigt på våren tar de gärna de första knopparna på rosorna så man kan med fördel vänta lite med beskärning.

Vad rådjuren äter och inte är inte lätt att lista ut, men tulpaner, krokus och penséer tycks vara extra gott. Påskliljor, pingstliljor och tagetes äter de inte så dem kan man använda som avskräckande växtlighet.

Harar finns det också gott om, och de gillar också mycket av det som finns i rabatterna.

Vad gäller Sylvia Lindströms uppgrävda lökar tror Lena Biärsjö mest på sork. De kan också gnaga av barken på stammar till träd och buskar.

– De ger sig också på rötterna vilket man märker om plantan är lös när man ruckar på den, säger hon.

Det finns flera olika metoder att hålla rådjuren borta, som nät, fårull eller fårfett. Blodmjöl blandat med vatten och ammoniak fungerar också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!