"Samhället har svikit de äldre"

Hur ska bilden skickas med i mejlet så att det blir rätt?

Lars Malmsten och Sofia Wirström på Håbobiblioteket hjälper Elisabet Åström att hitta de bilder som hon vill skicka i väg med ett mejl.

Lars Malmsten och Sofia Wirström på Håbobiblioteket hjälper Elisabet Åström att hitta de bilder som hon vill skicka i väg med ett mejl.

Foto: Anders Liljestrand

BÅLSTA2018-10-28 08:00

Det var en av flera frågor som Bålstabon Elisabet Åström hade tagit med till veckans digitalt drop in på Håbobiblioteket.

Det är inte första gången som hon besöker Sofia Wirström och hennes kollega Lars Malmsten, de som först och främst hjälper besökarna i digitala frågor.

– Det här är en jättebra verksamhet, bibliotekets personal är lugn och pedagogisk och tar sig tid att hjälpa till. Men bara en timme i veckan är ju alldeles för lite, säger Elisabet Åström.

Hon har tipsat flera väninnor om möjligheten att få hjälp här, när de själva klagat på problem som dyker upp med telefonen eller datorn. Hon tror dock inte att någon av dem vågat nappa än.

Elisabet Åström vill förstå det hon gör, även efter leverantörernas uppdateringar.

– När jag köpte den här ny, säger hon och visar läsplattan, anmälde jag mig till och med till en kurs hos Apple, men den kändes helt bortkastad.

Varken utbildningen eller miljön med blinkande ljus och musik var optimal, menar hon.

– Det kändes som om instruktionerna från säljarna var över mitt huvud, man förväntades redan kunna allt, säger hon.

Hon tycker att samhället sviker en del av befolkningen, främst de äldre, i den digitala utvecklingen.

Sofia Wirström är bibliotekarie och verksamhetsutvecklare i it-frågor.

Satsningen med digitalt drop in på biblioteket i Bålsta är ny.

– Vi startade i våras, en timme varje onsdag, för att möta ett behov som vi vet finns. Vid årsskiftet får vi utvärdera hur vi kan gå vidare. Just den här timmen är ganska okänd fortfarande, istället kommer folk varje dag.

Sofia Wirström säger att biblioteket får ta över allt mer av samhällsvägledande frågor, eftersom det är svårt att hitta någon annan som kan hjälpa till. Men bemanningen är inte anpassad till det.

Kan du ge några exempel?

– Ja, hur många som helst. Det kan vara frågor om bankärenden, söka bostad, scanning, utskrift av biljetter, ta fram blanketter till Migrationsverket, fylla i blanketterna, hur man når olika myndigheter, jag kan fortsätta, säger hon.

Kan ni hjälpa till då?

– Ibland kan vi det, men många gånger handlar det om svåra gränsdragningar för oss, till exempel när det är väldigt privata uppgifter, menar Sofia Wirström.

Bibliotekets personal försöker istället hänvisa till andra instanser.

– Vi kan inte ta på oss ansvaret att en blankett blir fel infylld, eller hjälpa till att visa hur man för över pengar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!