Kultföremål och kultfilmer om vartannat

Skrot-Nisses bio har en framträdande plats på Åbergs museum. Den är en del i en utställning av serietecknaren Jan Lööf som visas på museet. Lasse Åberg tycker att utställningen passar väl in bland alla Disneyföremål.

Lasse Åberg visar upp Åbergs museum i Bålsta. Konst, Disneysamling, serieutställning, Trazankoja mm. Lasse Åberg visar upp ett verk av Claes Oldenburg.

Lasse Åberg visar upp Åbergs museum i Bålsta. Konst, Disneysamling, serieutställning, Trazankoja mm. Lasse Åberg visar upp ett verk av Claes Oldenburg.

Foto: Thomas Gustafsson

BÅLSTA2017-08-16 15:00

På Åbergs rymliga museum i en lada i Bålsta finns en av världens största samlingar av Disneyleksaker. Och konst med serietema passar väl in bland samlingarna och attiraljer med koppling till Lasse Åbergs filmskapande. Museet har tydligt avgränsade avdelningar vilket gör att det går att orientera sig mellan konstväggar och montrar.

Lasse Åberg, som skapat museet, är nöjd. Intresset för konst, lek och seriefigurer fortsätter att locka folk till museet i Bålsta. Särskilt uppskattad för barnfamiljer verkar Trazankojan vara. Där finns möjligheter att antingen klättra eller sitta och mysa i den tre våningar höga djungelkojan. Palmer, bambu och rep av hampa skapar djungelkänsla.

– Vi vill göra ett familjeställe. Det funkar inte att enbart ha kultur, förklarar Lasse Åberg.

I Trazan och Banarnes koja finns även Arnes labb och annat skämtsamt som återfinns i barnprogrammet. Tanken är att barnens fantasi ska väckas av atmosfären i kojan. ”Kojan är en kul lekplats full av vilda djur och Trazan-grejer. Du kan sitta ner och rita eller skutta och lattja eller bara ligga och kolla in Trazanfilmer som rullar i myshörnan”, skriver Lasse Åberg på museets webbplats.

Några som var där under EP:s besök är Jolene Lind, sju år med lillebror Elis, fem år. De går längs hängbron och tittar.

– Roligast är att sitta inne i hyddan, säger Jolene.

Fram till 1 oktober pågår en utställning om serietecknaren och barnboksförfattaren Jan Lööf inne i muséet. Lööfs klassiska figurer som Felix, Fiffige Alf, Ville, Bellman och Skrot-Nisse står i blickfånget. För barnen finns Nisses Bio där museet visar Skrot-Nisse och hans vänner. Lasse Åberg anser att serier är kultur.

Samlingen av Disneyleksaker från 1928 till 1938, de så kallade ”gyllene åren”, tar upp ett stort utrymme på museet.

– Då var Disneyfirman ny och vital. Det som de tjänade grävde de ner i nya produktioner, förklarar storsamlaren Lasse Åberg att många leksaker i Disneysamlingen är just från 1930-talet.

På den tiden var Musse, Kalle Anka, Mimmi och Långben de mest framträdande figurerna i Disneys värld. De gyllene åren var före plastens intåg och vanliga material var plåt eller celluloid.

– Cellulioid är egentligen ett vansinnigt material för leksaker. Det går sönder lätt och kan lätt börja brinna, säger Lasse Åberg.

Ett frö till Lasse Åbergs stora intresse för Disneyleksaker såddes när han under sin studietid på Konstfack kom i kontakt med pop-konsten.

– Popkonstens mantra är att du alltid ska kunna hitta någonting att måla av inom en meter från dig. Annars är du ingen riktig konstnär. Jag gillade att man ska kunna rita av allt som är inom synhåll, säger Lasse Åberg.

På 1970-talet triggades samlandet av Disneyleksaker igång.

– Jag började snoka lite i London, Paris, New York och Los Angeles. Köpte lite här och där. Sedan började jag studera i ämnet och nu har jag bra pejl på vad det handlar om, säger Lasse Åberg.

Om leksakerna är för moderna är Lasse Åberg inte så intresserad av att ställa ut dem. Detta illustrerar han genom att ha fyllt ett rör av plexiglas med modernare Disneyleksaker i plast.

– Om 50 år är de säkert intressanta.

Över huvud taget finns det gott om teckningar, målningar och grafik på väggarna.

– Tycker att det ska vara generöst med bilder på väggarna eftersom folk betalar inträde för att komma hit, säger Lasse Åberg.

I en avdelning hänger kläder som Lasse Åberg använde under inspelningarna av filmerna med Stig-Helmer i huvudrollen. Stig-Helmers skiddräkt med 1940-talsstuk från filmen Snowroller kan beskådas. Inte ens rådande retrotrend skulle kunna få den att se modern ut eller funktionell ut, menar Lasse Åberg. Syftet var att Stig-Helmer skulle sticka ut med en hopplöst föråldrad skidutrustning.

– Skidbyxorna är av något slags gabardin som suger upp vatten bättre än en tvättsvamp.

Stig Helmer-utställningen rymmer även en del annat smått och gott i filmklassikerform som Golfroboten som Stig-Helmer använde för att lära sig golfa i filmen Den ofrivillige golfaren.

Elsa Östling, nio år och från Vallentuna, beundrar den under sin vandring genom museet.

– Jag har sett filmen och golfroboten som var med, säger hon.

Åbergs museum

I muséet finns tillfälliga utställningar och Lasses egen samling av konst och seriefigurer.

Lasse Åberg har valt att lyfta fram serieinfluerad konst och kombinera den med serieoriginal.

Muséets samling av äldre Disneyföremål är en av världens största med föremål från 1928-1938.

Nytt är en permanent utställning med rekvisita, foton och kostymer från filmerna om den gänglige Stig-Helmer.

Aktuellt just nu är en utställning med Jan Lööfs serieteckningar, som pågår fram till och med 1 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om