Krav på trygghetsboenden

Trygghetsboenden och fler föreningslokaler. Det var två av huvudfrågorna när ett fullsatt Skeppet grillade de nio partierna i Håbo.

Fullsatt i Skeppet vid valdebatten.

Fullsatt i Skeppet vid valdebatten.

Foto: Anders Liljestrand

BÅLSTA2018-08-17 15:07

Valtemperaturen höjs och partiernas representanter gav löften på hur de vill styra efter den 9 september. Det blev en nästan tre timmar lång debatt på torsdagskvällen.

- Jag skulle inte våga mig på att välja parti efter att ha hört alla era svar. Men kom ihåg, vi har antecknat allt ni har sagt.

Det sa Yvonne Lindström, från SPF Seniorerna, en av arrangörerna.

Många i den fler än hundrahövdade publiken anser att möjligheten att välja boende, till exempel när det är för jobbigt att bo kvar i sin villa, är starkt begränsad idag.

Arrangörerna, förutom SPF även PRO Håbo och Bålsta Finska förening, hade bland annat skissat på ett scenario med två alternativ. Ungefär så här:

1) Du säljer villan för tre miljoner. Köper en bostadsrätt och går minus.

2) Du säljer villan för tre miljoner. Skattar bort en halv miljon och får pengar över att sätta guldkant på tillvaron. Men då måste ni politiker se till att det finns valmöjligheter.

– Jag skulle vilja pröva en ny typ av boende med ägarrätt, samtidigt som vi bygger trygghetsboenden i Bålsta och Skokloster, förklarade Liselotte Grahn Elg (M).

Marie Nordberg (MP) lyfte problemet med att nybyggnation tenderar att få för höga hyror för den här målgruppen, som de +55-lägenheter som tidigare byggdes i Dalängen.

Bålstapartiets Owe Fröjd konstaterade att kommunen haft en bättre ekonomi om man inte sålt bort mark så billigt genom åren.

PRO noterade att det finns 3 500 ensamhushåll, 70 procent bland de äldre, i Bålsta. "Att bryta mångas ofrivilliga isolering är viktigt".

– Det är lika farligt att vara isolerad som att röka. Kommunen måste skapa förutsättningar för bättre samverkan med föreningar. Vi ska kunna leva livet, hela livet, sa Anette Erling Jivenius (L).

– Det är enormt dåligt med lokaler, konstaterade Leif Lindkvist (V) och menar att han hört många fagra löften i tidigare valrörelser, men att det inte hänt något.

Centerpartiet, som representerades av Sven-Eric Svensson med titeln aktiv senior på valsedeln, betonar delaktighet, valfrihet och en bättre närsjukvård.

KD:s Fred Rydberg avslutade med att tala om ett hållbart Håbo inom alla områden och SD:s Ann-Sofi Borg, vice ordförande i lokalföreningen, ursäktade sig flera gånger under kvällen med att hon är ny som politiker och inte så insatt, men fortsätter gärna samtalen vid valstugan.

Agneta Hägglund (S) gläds åt att ett korttidsboende äntligen öppnar och poängterar att hennes viktigaste fråga är att återskapa förtroendet för kommunen, inte minst som arbetsgivare.

Håbos äldreombudsman

"Allting har ett pris, endast människan har ett värde", sa Håbo kommuns ombudsman för äldre och funktionsnedsatta, Tina Tiefensee Lüning, och citerade filosofen Immanuel Kant, medan hon tackade för det stora engagemanget hos publiken när det gäller hennes tjänst. Enligt ett tjänstemannaförslag är den något man kan tvingas ta bort om budgeten blir för stram. Närvarande politiker förnekar dock att de tänker göra någon sådan besparing.

Hon finns för att ge vägledning och stöd för den som är över 65 år. Ombudsmannen har tystnadsplikt och träffas på 0171-525 74.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!