Invånarna tycker till

Gröna dalen i Bålsta planeras att bli en stadspark. Nu vill Håbo kommun veta vad medborgarna tycker ska finnas i den.

Patrik Rönnqvist (höger) berättar för nyfikna Bålstabor om den tilltänkta parken.

Patrik Rönnqvist (höger) berättar för nyfikna Bålstabor om den tilltänkta parken.

Foto: Tobias Flodin

Bålsta2018-06-17 16:05

De som besökte Bålsta Centrum under söndagen fick en chans att prata med människor från kommunen om den planerade stadsparken. Kommunen hade ställt upp skärmar som symboliserade de olika områdena i parken. På skärmarna kunde man klistra fast stjärnor vid saker man ville skulle finnas i den, som till exempel grillplatser, blomster eller sittplatser.

– Det är viktigt för oss att veta vad invånarna i Bålsta vill ha. Det ska inte vara ett gäng politiker som bestämmer hur allt ska se ut, säger Liselotte Grahn Elg (M), kommunalråd.

Parken är i dagsläget planerad att bestå av sex olika områden, Skogsparken, Aktivitetsparken, Vattenparken, Evenemangsparken, Mälarparken och Trädgårdsstaden.

En som har tagit sig till gallerian för att höra mer om parken och tycka till om den är Kjell Andersson, 79 år.

– Jag tycker att förslaget är jättebra, det ger med liv till Bålsta och det verkar som att det kommer att finnas något för alla, säger han.

Har du lämnat något förslag då?

– Inte riktigt. Men det vore kul om båthamnen kunde öppnas upp mer, jag tycker det är trevligt att gå och titta på båtarna, säger Kjell Andersson.

Förslaget om en stadspark är i ett tidigt skede och enligt planarkitekten Patrik Rönnqvist kan det ta många år innan den är klar, om planerna beviljas.

– I dagsläget är det svårt att säga när den kommer att stå färdig. Jag kan tänka mig att det kommer ta minst tio till femton år. Men blir planen av kommer vi nog att bygga de olika platserna i etapper, då står ju vissa av parkområdena klara tidigare än andra, säger han.

Några av målen med stadsparken är att rena dagvatten och skapa en långsiktigt hållbar dagvattenhantering, skapa en mångfunktionell mötesplats samt förstärka och tillgängliggöra kopplingen med Mälaren.

Det byggs bostäder för fullt i Sverige i dag, varför vill ni bygga en park i stället?

– Marken där stadsparken kommer att ligga är inte bra att bygga byggnader på. Sen skapar vi en fin levande yta som binder ihop Bålsta på ett bra sätt, säger Paulina Nordahl, planarkitekt och konsult.

För de invånare som inte kunde vara på plats i Bålsta Centrum och lämna sina idéer så finns det en barometer att fylla i på kommunens hemsida. I den får man välja bland förslag som är viktiga för en själv.

– Vi har inte fått in några direkta planer från medborgarna ännu, men vi hoppas på att detta uppmärksammas och att vi får många idéer från dem, säger Patrik Rönnqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!