Här hyllar alla skolmaten

Köket på Gransäterskolan har fått många lovord för maten.

Ett vackert grönsaksbord möter besökarna.

Ett vackert grönsaksbord möter besökarna.

Foto: Anders Liljestrand

BÅLSTA2018-11-29 12:00

Den här veckan har personalen tagit över Skolkockarnas konto på Instagram.

Vår korta förhandsartikel om det i mitten av november fick många positiva reaktioner och tidningen gjorde ett besök på skolan för att prata med eleverna.

LÄS MER: De vill visa matbilder som inspirerar

När Frida Rosenberg började som köksmästare här förra året tog hon med sig traditionen från sin förra skola i Sigtuna att lägga upp bilder på maten och dela med sig av en dag i skolköket.

– Det handlar om att inspirera varandra, säger hon, men berättar också att det finns tydliga direktiv från Livsmedelsverket vad hon och kollegorna har att förhålla sig till.

Men visst finns det utrymme för egna initiativ.

Just tanken att maten ska vara snyggt upplagd, färgglad och passa fint för kritiska fotoblickar verkar vara en del av svaret på alla hyllningar.

– Det märks att de lägger ner mer tid på att skära grönsakerna nu, säger Hanna Ketterman i årskurs fem.

Hon sitter i elevrådet och har gått på Gransäterskolan under hela sin skoltid. Hon berättar att förut var bättre skolmat en stor fråga för elevrådet.

– Men det är det inte längre. Den är väldigt bra.

Den här veckan har eleverna själva fått välja maten. De flesta klasser i alla fall. Köksmästaren Frida Rosenberg säger att det blev en liten missuppfattning eftersom alla klasser inte hann delta i omröstningen, men chicken nuggets, den panerade kycklingrätt som serveras i dag, är omåttligt populär hos alla elever vi pratar med.

Elvin Jandert, Ida Rönnqvist och Anna Thyrén säger att tacos är en annan favorit.

Det stod på menyn förra veckan.

De hjälps åt att lista de viktigaste tillbehören.

– Gurka, tacochips, majs, pitabröd (stora), körsbärstomater och gräddfil/creme fraiche.

Alla fyra har ätit klart och hämtar varsin portion till.

Får man ta så mycket man vill?

– Ja, om man äter upp. Men inte pitabröd, de delas ut så det ska räcka till alla.

Ida Rönnqvist beskriver maten som lite vuxnare än tidigare.

Ibland kan det vara lite starkt och för mycket bönor, men det finns alltid mycket att välja på.

– Det är väldigt bra att de bakar bröd här varje dag. Det får man ta om man äter soppa, berättar de.

Läraren Tomas Dahl har arbetat på skolan i 17 år.

– Det har aldrig varit så bra mat som nu, det beror på personalen, säger han.

Hans elever Tobias och Melvin i den kommungemensamma undervisningsgruppen Aspen håller med.

– Toppklass, bra med tydliga skyltar så att man ser vad maten innehåller.

Och favoriten?

– Helt ärligt, kycklingbullar med ris och curry. Och fisk, svarar de.

På torsdagen serveras också "våra egna fiskbullar med ris och vitvinsås", en del av önskematsedeln.

Så mycket kostar maten i grundskolan

Enköping: 4 900 kronor

Heby: 8 800 kronor

Håbo: 5 500 kronor

Knivsta: 6 200 kronor

Tierp: 11 500 kronor

Uppsala 4 600 kronor

Älvkarleby: 5 700 kronor

Östhammar: 5 900 kronor

Vi följer skollagens krav på näringsriktig skolmat till alla elever i grundskolan med stöd av Livsmedelsverkets rekommendationer Bra mat i skolan. Varje kök formar sin egen meny. Kostenheten i Håbo har 14 tillagningskök och fem mottagningskök som får maten levererad från en närliggande skola.

Skolverket, Håbo kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!