Futurum blir drygt 100 miljoner dyrare

Ombyggnaden och saneringen av Futurum i Bålsta blir drygt 100 miljoner kronor dyrare än vad som var tänkt från början.

Leif Zetterberg (C), vice ordförande i kommunstyrelsen

Leif Zetterberg (C), vice ordförande i kommunstyrelsen

Foto: Magnus Eriksson

BÅLSTA2018-04-26 06:00

En enig kommunstyrelse ligger bakom beslutet att investeringen nu får kosta 160 miljoner kronor istället för tidigare, cirka 56 miljoner.

Men då ingår även en kapacitetshöjning för 90 elever, en utbyggnad som gör att Håbo kommuns – och EP-områdets – största grundskola blir ännu större. Efter utbyggnaden får den plats för cirka 1 000 elever från förskoleklass till årskurs nio.

– I det här läget har vi inget val. Vi är mitt inne i en byggprocess, säger Leif Zetterberg (C), vice ordförande i kommunstyrelsen, som ledde det senaste mötet i ordinarie ordförande Liselotte Grahn Elgs frånvaro.

Bryter man ner de 160 miljonerna kronorna i två delar används merparten, cirka 110 miljoner till sanering och 50 miljoner till en ombyggnad som gör att skolan kan ta emot fler elever.

Orsaken till lokalproblemen i Futurum, som genomgick en omfattande renovering senast 2006, är dålig inomhusmiljö. Bland annat har det regnat in på flera ställen i 90-talsbyggnaden och vintern 2015/2016 visade en utredning på omfattande fuktskador.

Efter en lång debatt inför beslutet i kommunfullmäktige hösten 2016 fastslog oppositionen, med fler röster än den borgerliga minoritetsledningen, att sanera och renovera för 56 miljoner.

Det borgerliga förslaget, inklusive Miljöpartiet, var istället att riva och bygga nytt.

– Det är bättre att göra rejält från början, det vet jag av erfarenhet. Vi ville bygga en helt ny skola med en ny idrottshall. Men nu blev det inte så, konstaterar Leif Zetterberg.

Under saneringsprocessen har det dock visat sig att lokalproblemen är större än man trodde från början. En vattenskada förra våren krävde rivning av vissa delar av skolan, samtidigt som ett planeringsarbete inleddes för att se om skolan samtidigt kunde få plats med fler elever. På så sätt kan kommunens behov av en ny skola skjutas på framtiden något år.

Konsekvenserna av en utökning med dels 90, dels 168 elever utreddes av barn- och utbildningsförvaltningen, som stannade vid det lägre alternativet.

Nu har, den aktuella, slutnotan för projektet presenterats; 160 miljoner kronor.

Oppositionsrådet Agneta Hägglund (S) ser fram emot att få utförligare fakta presenterat för politikerna inför beslutet i fullmäktige 7 maj.

– Vi ser fortfarande det här som det bästa alternativet. Det hade varit otänkbart att riva och bygga nytt, säger hon och tänker på både kostnads- och tidsaspekten.

– Bland annat hade det krävt en ny detaljplan och blivit betydligt dyrare.

Investeringen ska, enligt förslaget, fördelas mellan 2019 och 2020 års budgetar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!