Det var Öppet hus på Pedagogcentrum på Gröna Dalenskolan i Bålsta på fredagen och många kom för att se de nya, fräscha lokalerna, fira med tårta och kika på det kursutbud som planerats för höstterminen.
Här har man samlat enheter som tidigare fanns utspridda på olika platser i kommunen. Det handlar om språkutveckling, digitalisering och IKT-pedagogik (information, kommunikation och teknik).
– Genom att samla alla kompetenser under ett tak drar vi nytta av varandra och ger en kompetenshöjning till pedagogerna i kommunen, säger Mari Palm, IKT-strateg och samordnare för Pedagogcentrum.
Mimmi Flörchinger jobbar med språkklasser vid Västerängsskolan. Hon var nyfiken på de kurser som ska hållas vid Pedagogcentrum under hösten och tycker det är jättebra att resurserna nu samlats på ett ställe.
– Som pedagog kan jag gå hit själv om jag behöver hjälp för att hitta bra lösningar. Exempelvis hur man kan använda en ipad eller olika hjälpmedel eller nya program, säger Mimmi.
De nya, reviderade styrdokumenten för skolan ställer krav på att pedagogerna kan arbeta mer med bland annat programmering.
– Det är mycket teknik i de reviderade skoldokumenten. Vi jobbar mer mot programmering och att lära lärarna hur man jobbar med det i klassrummen, säger Mari Palm.
Höstens kurser handlar bland annat om språkutveckling och pedagogens roll, hur man använder bildstöd i undervisningen med webbaserade program och om digitalt berättande.
– Tanken är att vi sen ska skapa kurser utefter behov, att pedagogerna är med och påverkar innehållet, säger Mari Palm.
Teknikutvecklingen är snabb i skolan. I lokalen visades en golvprojektor upp med storbild på en vägg så man kan ha undervisningen med barnen på golvet. Och på ett bord snurrade några små programmeringsrobotar runt som eleverna lär sig att styra.
– Även de yngre barnen förstår kommandodelen i programmeringen, ofta knäcker barnen koden före de vuxna. Det är deras framtid, det kan vi inte hålla ifrån dem, säger Malin Hållinder, förskolecoach och IKT-utvecklare i förskolan.
Hon är glad över att de olika enheterna nu finns samlade i samma lokal.
– Vi är vansinnigt nöjda. Nu kan vi ta del av varandras arbete och det blir spännande att se hur förskolepedagoger integreras med gymnasiepedagoger. Det är en stor vinst för kommunen att få allt samlat på samma plats, säger Malin Hållinder.