"Det får inte bli en ny Stattgrop"

Resecentrum i Bålsta får inte bli en ny Stattgrop. Det säger Agneta Hägglund (S), från och med januari ett av två oppositionsråd i Håbo.

Agneta Hägglund håller på att städa ur sitt fjärde rum i Kommunhuset i Bålsta för att flytta en våning upp. Hon gör många spännande fynd och hittar handlingar i frågor som hon känner en frustration över att kommunen inte har kommit längre i.

Agneta Hägglund håller på att städa ur sitt fjärde rum i Kommunhuset i Bålsta för att flytta en våning upp. Hon gör många spännande fynd och hittar handlingar i frågor som hon känner en frustration över att kommunen inte har kommit längre i.

Foto: Anders Liljestrand

BÅLSTA2019-01-20 16:00

Hon syftar förstås på grannkommunen Enköpings kanske mest kända politiska långbänk, frågan om vad som ska hända med tomten där det stolta Stadshotellet låg en gång i tiden.

Men även i Håbo väntar beslut i frågor som debatterats i åratal på att genomföras.

Vilken av dem är viktigast just nu?

– Jag måste svara Resecentrum. Det ser för bedrövligt ut när man kommer till Bålsta med tåget. Här har den politiska ledningen ett ansvar för att det händer något snabbt, säger hon.

Detsamma gäller i frågan om ett kulturhus.

– Vi har ju drivit frågan om ett möjligheternas hus i snart tio år och inte specifikt kallat det för kulturhus utan mer som en stor arena med massor av aktiviteter, både kulturellt och idrottsligt. Här, och i flera andra frågor, kan jag känna en frustration att vi i Håbo inte har kommit längre, säger hon.

Det är möjligen den frustrationen som ger henne drivkraft att fortsätta sitt politiska arbete.

– Jag känner fortfarande engagemanget och viljan, alla personkryss och möten med Håboborna visar att många känner förtroende för mig. Jag har fyllt 68 år, men det finns skådespelare, sångare och författare som jobbar jättehårt och är betydligt äldre än jag. När det inte är roligt längre, eller jag inte har hälsan eller förtroendet kvar, då slutar jag. Jag vill leva i nuet, säger hon.

Det är snart 20 år sedan som politiken blev hennes jobb.

Tiden i opposition, nu senast från 2014, har arvoderats med 75 procent av inkomstbasbeloppet fram till nu. I samband med beslutet att tillsätta ett SD-råd på 50 procent, där S röstade nej, höjdes arvodet för det andra oppositionsrådet till 100 procent (64 400 kronor i månaden).

– Omfattningen har alltid varit heltid, så den förändringen ser jag som naturlig.

Du har varit både i ledningen och i opposition. Hur ser den idealiska organisationen ut?

– Det ska vi ju utreda under den här mandatperioden. Det största oppositionspartiet och den eller de som styr ska ha ett kommunalråd. Sedan finns det olika modeller. Problemet är att hitta personer som är villiga att lägga ned den tid som krävs för politiska uppdrag, samtidigt som man representerar sitt parti representerar man ju också hela kommunen.

När vi träffas i hennes rum i Kommunhuset, det fjärde sedan hon tillträdde 2000, håller hon på att packa för en flytt en våning upp.

– Kommundirektören vill ha de tre råden samlade, säger hon.

Agneta Hägglund

Aktuell: Kommunalråd för ett av de två oppositionsblocken. Socialdemokraterna blev det största lokala partiet i valet 2018, med 0,07 procents marginal och med nio röster fler än Moderaterna. Har ett valtekniskt samarbete med Bålstapartiet och Vänsterpartiet med totalt 16 mandat, ett mindre än det blågröna majoritetsstyret.

Bakgrund: Barnskötare, ombudsman i Kommunal fram till 2010 (tjänstledig 2000-2006). Mellan 2006 och 2010 arbetade hon deltid fackligt och var oppositionspolitiker resterande tid. Varit KS-ordförande i Håbo i tio år och i opposition nio år.

Valmyndigheten, Håbo kommun

Fokus 2019

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!