Det var en stund efter midnatt som Sören Wahlberg och flera andra resenärer satte sig på buss 111 från Uppsala C i riktning Bälinge. Men innan bussen hade nått hela vägen fram fastnade den vid Gråalsvägen i Lövstalöt. Anledningen var att en buss en bit längre fram kört fast i snön och delvis blockerade vägen. Därifrån tvingades resenärerna ta sig hem för egen maskin.
– Så får man inte göra mot en kund, säger Sören Wahlberg.
Tillsammans med några andra resenärer påbörjade Sören den fyra kilometer långa promenaden hem. Han beskriver temperaturen som relativt mild. Ett desto större problem var vinden.
– Det var ju stormbyar emellanåt. Hade jag varit själv hade jag inte vågat gå i det dåliga vädret, säger han.
Sören Wahlberg beskriver att han inte är sur på busschauffören, men att UL borde ha kunnat göra mer för att hjälpa resenärerna hem.
– De skulle ha valt en alternativ väg. Alltså kört via Ulva Kvarn och kommit till Bälinge. Det hade nog gått. Det finns många alternativ om man vill.
Hade du inte kunnat ringa någon som kunde hämta dig?
– Jag hade ingen att vända mig till, och det var mitt i natten. Nu är jag ensamstående tyvärr, hade min fru varit i livet hade hon kunnat hämta mig via Ulva Kvarn. Men det här är UL:s ansvar. De måste inse det.
Nikodemus Kyhlén, chef i beredskap på UL, förklarar att det ibland kan bli så att resenärer tvingas ta sig hem själva, framför allt sent på natten. Just i detta fall hade det också varit svårt för en ersättningsbuss att ta sig förbi bussen som kört fast, enligt Nikodemus Kyhlén.
– I sådana lägen är det upp till kunderna att ta sig därifrån själva, så det är deras beslut om de ska gå sista biten eller ringa någon och be om att bli hämtade.
Hur ser UL på att äldre resenärer tvingas gå i en snöstorm mitt i natten?
– Det är inte optimalt att människor får gå mitt i natten längs en väg. Ibland händer olyckor och då får det bli lite olika lösningar. Men det är absolut inte optimalt, oavsett ålder.