I köket lägger Peter Ward sista handen vid en grönsakslasagne med ostsås som ska bli dagens lunch på den förskola som företaget levererar till. Det uppdraget, tillsammans med matlådor som säljs till privatpersoner i Björklinge, har blivit nya ben att stå på i coronatider.
När pandemin kom tystnade telefonen hos deras gemensamma cateringföretag.
– Det är tufft, men det gäller att inte köra fast. Man måste hitta nya vägar, säger Therese Ward Weissenberg.
Bröllop, möten och andra sammankomster ställdes in vilket gjorde det nödvändigt att hitta andra intäkter.
– Vi skulle egentligen ha tagit över ett annat kök i år, men sen blev det inte så. Då hade vi lite panik, berättar Therese.
Även tidigare har de haft golfrestaurang och tidigare i år tecknade de ett tvåårigt kontrakt på att driva restaurangen vid golfbanan Edenhof utanför Bälinge. Tack vare det milda vädret blev säsongen lång och på grund av pandemin har det varit högt tryck på golfbanorna. En räddare i nöden för flera golfkrögare som UNT har talat med.
– Det har varit ett uppsving med lunchgäster och även stuggäster. Vi är helt klart nöjda, säger Karin Sellén på restaurangen vid Grönlund GK i Almunge.
Therese och Peter är tacksamma för att ha klarat sig såpass bra i den kris som branschen befinner sig i. Men det innebär inte att det finns några större marginaler.
– Vi håller oss flytande så att vi kan ta ut en lön, säger Therese.
– Ja, men mycket mer är det inte, konstaterar Peter.
Det var 2013 som de startade Familjens deli och catering. Therese är i grunden servitris och Peter var kökschef på UKK, ett jobb han fortsatte med parallellt i ett par år. Det tog tre år innan de kunde ta ut lön ur företaget men med tiden har de byggt upp en trogen kundkrets.
– Jag är glad att vi gjorde det, men det tar tid. Nu är första gången sedan vi startade som jag känner mig lugn och det är tack vare golfen. Vi är en av de få lyckligt lottade, säger Therese.
Det har blivit dags att packa in lasagne och sallad i bilen för vidare transport till förskolan. Barn är kräsna konsumenter, så det gäller att lyssna på deras åsikter om maten och anpassa sig därefter.
– Det är ett slitsamt jobb, men mat är roligt. Du får feedback direkt om det är bra eller dåligt, säger Peter.