– Jag brukar säga att jag är född på ett flygfält, säger Torleif Hiort.
Sanningen är att "Tolle", som han är känd som för medlemmarna på Uppsala Flygklubb, är född och uppvuxen i Norrköping. Hans mamma segelflög och som 15-åring började han segelflyga 1955. Han blev segelflygslärare 1963 och flyttade till Bälinge 1971 där han fram till idag fortfarande är aktiv som lärare till nya piloter. Han har räknat ut att det totalt blivit 7000 timmar han spenderat i luften under årens lopp.
– Herregud, det är knappt man tror det själv, säger han.
Torleif Hiort ser även till att han är sysselsatt under timmarna på marken. Han var länge aktiv som ungdomstränare i fotboll i Bälinge IF och var i början av 70-talet med i en satsning för att få in fler tjejer i fotbollen. Han var engagerad i Uppsala Tennisklubb när hans barn spelade där. Under mer än 25 år körde han ut UNT:s tidningar. Han är i grunden behörig elektriker och har jobbat som projektledare på Vattenfall. Utöver inhopp på Vattenfall och läraruppdrag så kan han inte låta bli att ta sig an uppgifter med allt som har att göra med el, vatten och avlopp på Sundbro Flygplats i Bälinge där klubben håller hus.
– Jag är lite allt-i-allo. Igår fixade jag en diskmaskin som krånglade, säger han.
På vintrarna när det inte går att segelflyga hittar man Torleif Hiort ute vid Edenhof Golfbana som kanske är minst lika känd för sina utmärkta skidspår. Torleif, som för övrigt även varit skidlärare, har länge varit ansvarig för det en mil långa dubbelspåret runt golfbanan och hans engagemang och slit med spåren är uppskattade.
– Vi har ett otroligt bra samarbete med golfklubben. På en fin vinterdag är det fullt på parkeringen, fler bilar än på sommaren. Det är kul för folk som ska träna inför och åka Vasaloppet. Då kan de ju åka fyra varv, vilket blir fyra mil. Det där har jag stora planer för, men det är så svåra vintrar, säger han.
Ute på det soliga fältet står 45 segelflygplan uppradade, redo för att bli lotsade till startlinjen inför tävlingen Uppsala Masters som pågår under sju dagar. Torleif Hiort säger att de flesta planen är tyskbyggda och kostar över en miljon kronor styck. Men han menar att det inte är så ruskigt dyrt att börja intressera sig för segelflyg. När man står bredvid planen är tjusningen med segelflyg lätt att förstå.
– Utmaningen lockar. Att sitta där och ta beslut för att hålla sig seglande kvar i lufthavet. Det är fantastiskt att se skiftningarna mellan årstiderna från ovan. Men framför allt tror jag att det är friheten, säger han.