Gunilla Larsson bodde i ett hus i Bälinge under 18 år. En dag i början av 2021 hörde fastighetsägaren Rikshem av sig och bad hyresgästerna att flytta frivilligt från huset mot att få nya lägenhetskontrakt i Uppsala.
Men Gunilla var inte intresserad av erbjudandet och hittade en lägenhet i Uppsala på egen hand i maj samma år. Nu står huset i Bälinge och förfaller.
– När jag bodde där skötte vi det klanderfritt. Nu är det så vanskött det kan bli, säger hon.
Hon berättar att Rikshem har tagit ner staketen runt fastigheten och slängt dem i en hög i trädgården. Gräsmattan är bara klippt på framsidan av den nästan 6 000 kvadratmeter stora tomten. Resten är överväxt.
– När man inte tar hand om det så går det fort. Det har bara gått ett år sedan jag flyttade, men ändå så ser det ut så här nu.
Hur känns det att komma hit?
– Det är inte roligt att se eländet, man blir ledsen. Vi som bodde här skötte det så omsorgsfullt. Men jag har accepterat det, i början var jag mer arg.
Gunilla har bott i Bälinge sedan 1984, med undantag för fyra år i Knivsta. Hon har många vänner och bekanta på orten och åker ofta hit för att besöka dem eller någon av de föreningar som hon fortfarande är engagerad i.
– Jag har bott på landet i hela mitt liv. Jag hoppas få flytta tillbaka till Bälinge, men just nu finns det inte något ledigt.
Hon ångrar att hon inte ansökte om att K-märka byggnaden.
– Rikshem ville riva fastigheten, men de fick nej av byggnadsnämnden. Det är klart att det är mer lönsamt för dem att bygga nya hyreshus. Det är en stor tomt.
När UNT når Rikshems kommunikationschef Jennie Wolmestad vill hon enbart svara på frågor via mejl.
Planerar ni att överklaga byggnadsnämndens beslut?
"Utifrån byggnadsnämndens kommentarer tittar vi på hur vi kan hitta en lösning så att det nuvarande huset behålls och kompletteras med ytterligare byggnad med ambitionen att det ska bli en förskola".
Kunde ni inte erbjuda den tidigare hyresgästen ett nytt kontrakt i Bälinge?
"Vi har huvudsakligen samhällsfastigheter i Bälinge och inga lediga hyresrätter att erbjuda där".
Vad säger ni om kritiken att trädgården förfaller?
"Tidigare har en hyresgäst med stort trädgårdsintresse skött om trädgården. Nu bor ingen i huset och vi tittar på hur vi ska utveckla fastigheten framåt. Att trädgården då inte får samma uppmärksamhet är helt naturligt".