För Uppsalabon Linda Gidlund är bakningen en stor passion. Under hösten gjorde hon sig känd i TV4:as program Hela Sverige Bakar.
Läs mer:Uppsalabon är med i Hela Sverige Bakar
Här har du recepten på det hon lagar i tv-klippet:
Lindas Brassefudge "3 i En"
5 dl grädde
5 dl strösocker
2 msk sirap
1-2 nypor salt
2 tsk vaniljsocker tillsätts när "Fudgesmeten" har kokat klart!
Gör så här:
Koka upp alla ingredienser utom vaniljsocker i en vid, hög och tjockbottnad kastrull under omrörning, låt det koka på medel värme( så att det inte bubblar över) ca 20 min( kan variera) rör då och då i smeten( så det inte bränns vid i botten)
Gör kulprov, kallt vatten i ett glas, droppa lite av smeten i, går det att forma en kula(lagom fast i konsistens) då är den klar, om inte då får den koka vidare en stund.
När smeten är klar, ta den från värmen låt den svalna i ca 2 min, sen rör ner vaniljsockret och rör smeten "like crazy" i ca 5 min tills den tjocknar och lossar från botten!
OBS! Medan fudgesmeten kokar så gör ordning toppingarna!
Rosta kokosflingor ca 3/4 dl i stekpanna
Riv eller hacka valfri choklad
Gör "Karamelliga Nötter":
Smält 30 g smör i en stekpanna, tillsätt 0,5 dl strösocker, 2 msk sirap och en nypa salt, låt det bubbla på tills den skiftar färg lägg i valfria nötter( ex. Paranöt, pecan, pistage) rör och blanda runt nötterna i karamellen, stjälp över på bakplåtspapper så det stelnar, sprinkla över lite flingsalt.
Saffranspannacotta
Lägg 2 gelantinblad i kallt vatten
Koka upp 4 dl grädde, 0,75 dl strösocker, 1pkt saffran och 1 tsk vaniljsocker, rör tills sockret smälter.
Ta kastrull från värmen låt den svalna ca 30 sekunder, tillsätt urkramad gelatinblad och rör tills gelatinet har smält, häll över i en skål och låt den stå i kylen till nästa dag( annars tar det ca 3-4 timmar tills pannacottan har stannat)
Självklart kan man göra helt vanlig pannacotta och hälla upp i glas, muggar, djup tallrik etc,
men om man vispar upp pannacottan så kan man spritsa och göra snygga upplägg, lite "Show-Off"!
Dekorera med frysta lingon, pepparkaka och karamelliga nötter.