Tv-bagaren visar: Så gör du godast julgodis

Vill du baka ihop något enkelt och gott till jul? I tv-klippet ovan visar Linda Gidlund, känd från tv-programmet Hela Sverige Bakar, hur du gör en enkel juldessert och gott julgodis.

Linda Gidlund har bakningen som en stor passion i livet.

Linda Gidlund har bakningen som en stor passion i livet.

Foto: Pontus Stark

Bakning2016-12-22 07:00

För Uppsalabon Linda Gidlund är bakningen en stor passion. Under hösten gjorde hon sig känd i TV4:as program Hela Sverige Bakar.

Läs mer:Uppsalabon är med i Hela Sverige Bakar

Här har du recepten på det hon lagar i tv-klippet:

Lindas Brassefudge "3 i En"

5 dl grädde

5 dl strösocker

2 msk sirap

1-2 nypor salt

2 tsk vaniljsocker tillsätts när "Fudgesmeten" har kokat klart!

Gör så här:

Koka upp alla ingredienser utom vaniljsocker i en vid, hög och tjockbottnad kastrull under omrörning, låt det koka på medel värme( så att det inte bubblar över) ca 20 min( kan variera) rör då och då i smeten( så det inte bränns vid i botten)

Gör kulprov, kallt vatten i ett glas, droppa lite av smeten i, går det att forma en kula(lagom fast i konsistens) då är den klar, om inte då får den koka vidare en stund.

När smeten är klar, ta den från värmen låt den svalna i ca 2 min, sen rör ner vaniljsockret och rör smeten "like crazy" i ca 5 min tills den tjocknar och lossar från botten!

OBS! Medan fudgesmeten kokar så gör ordning toppingarna!

Rosta kokosflingor ca 3/4 dl i stekpanna

Riv eller hacka valfri choklad

Gör "Karamelliga Nötter":

Smält 30 g smör i en stekpanna, tillsätt 0,5 dl strösocker, 2 msk sirap och en nypa salt, låt det bubbla på tills den skiftar färg lägg i valfria nötter( ex. Paranöt, pecan, pistage) rör och blanda runt nötterna i karamellen, stjälp över på bakplåtspapper så det stelnar, sprinkla över lite flingsalt.

Saffranspannacotta

Lägg 2 gelantinblad i kallt vatten

Koka upp 4 dl grädde, 0,75 dl strösocker, 1pkt saffran och 1 tsk vaniljsocker, rör tills sockret smälter.

Ta kastrull från värmen låt den svalna ca 30 sekunder, tillsätt urkramad gelatinblad och rör tills gelatinet har smält, häll över i en skål och låt den stå i kylen till nästa dag( annars tar det ca 3-4 timmar tills pannacottan har stannat)

Självklart kan man göra helt vanlig pannacotta och hälla upp i glas, muggar, djup tallrik etc,

men om man vispar upp pannacottan så kan man spritsa och göra snygga upplägg, lite "Show-Off"!

Dekorera med frysta lingon, pepparkaka och karamelliga nötter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!