Det är framför allt den ovanligt kalla våren och försommaren som betytt att årets jordgubbssäsong vid Backa jordgubbsodling i Heby ligger sju–tio dagar senare än normalt. Vilket också betyder en betydligt mindre mängd solmogna jordgubbar till midsommarhelgen.
– Jag uppskattar att vi bara kommer att få fram knappt hälften av kvantiterna vi hade till midsommar i fjol, berättar Stefan Kallin som i år skördar jordgubbar på sammanlagt fem hektar åkerareal.
Själv har han aldrig upplevt en kallare försommar.
– Som perioden i maj, när kvicksilvret gick ner mot sex–sju minusgrader nästan en vecka i sträck, har jag aldrig upplevt tidigare under alla mina år i branschen, säger han.
Förskjutningen av skörden betyder sannolikt att en del av de trogna Backa-kunderna riskerar att bli utan ”det röda guldet” på årets midsommarbordet.
– Vi plockar allt vi kan varje dag fram till midsommar, men det gäller nog att hålla sig framme om man ska vara säker på att kunna handla av våra gubbar, säger Stefan Kallin som är inne på sitt 26:e år som lokal jordgubbsodlare – ett yrke som både är spännande och nyckfullt.
– Jordgubbar fascinerar och skapar aha-upplevelser hos folk. Men det är också en nyckfull bransch, där väder och vind spelar en avgörande roll, säger han.
De sista dagarna inför midsommarafton önskar han ”varannandagsväder”.
– Den sista veckan har vi haft bra och omväxlande väder vilket förbättrat jordgubbsläget något, nu hoppas jag på en fortsättning på det.
heby@unt.se