Sopbolag i blåsväder tar över i Uppsala

Reno Norden, företaget där sopåkare i Stockholm strejkat vilt i en vecka, kommer att ha hand om all hämtning av hushållsavfall i Uppsala från och med mars nästa år.

Sopåkaren Morgan Karlander har sympati för branschkollegerna i Stockholm som hamnat i konflikt med arbetsgivaren Reno Norden. Själv arbetar han för Ragn-Sells.

Sopåkaren Morgan Karlander har sympati för branschkollegerna i Stockholm som hamnat i konflikt med arbetsgivaren Reno Norden. Själv arbetar han för Ragn-Sells.

Foto: Pontus Stark

Avfallshantering2017-07-13 17:31

I Uppsala står det kommunala bolaget Uppsala vatten för avfallshanteringen och man anlitar i sin tur underentreprenörer för sophämtningen. Reno Norden har redan två av tre avfallsdistrikt, men från och med mars kommer man att ta hand om hushållsavfallet i hela Uppsala kommun. Företaget är omskrivet just nu, dels på grund av en vild strejk bland deras sopåkare i Stockholm och dels på grund av uppgifter om att koncernens ekonomi är så dålig att man kan tala om ett konkurshot.

LÄS MER: Strejkande sopåkare sade upp sig

LÄS MER: Sopstrejken kan sprida sig

Även i Uppsala finns det ett stöd för branschkollegerna i Stockholm:

– Jag tycker de gör rätt – de ska ha schysta arbetsvillkor och en vettig arbetsmiljö. Man ska inte behöva stressa sönder sig och förstöra sin hälsa, säger Morgan Karlander, som arbetar som sopåkare.

På Transportarbetareförbundet i Uppsala har man inte fått några indikationer på att sopstrejken skulle sprida sig hit.

– Nej, det finns inga sådana signaler. Sedan vet man ju aldrig med vilda konflikter, hela poängen med en sådan är att man inte meddelar den fackliga organisationen. En vild konflikt uppkommer bara – precis som den gjorde i Stockholm, säger Leif Valdén, lokal ombudsman för Transportarbetareförbundet i Uppsala.

Situationen bland sopåkarna i Stockholms innestad är speciell, med ett ackordslönesystem som Reno Norden nu vill ta bort. För företagets sopåkare i Uppsala gäller andra villkor, här arbetar man med månadslön och fast arbetstid på 40 timmar i veckan, berättar företagets vd Peter Ekholm.

– Stockholms stad är ett unikum inom branschen, så ser det inte ut på något annat ställe i Sverige, säger han.

Det har varit en del rapportering om att ni har ekonomiska problem i företaget. Hur oroliga ska Uppsalaborna vara över att ni går i konkurs?

– Vi är fyra fristående dotterbolag i fyra olika länder, som har vår koncernmoder i Norge. De har haft en del problem i det norska dotterbolaget, men vi är ett välskött bolag. Att Uppsalaborna inte skulle få en sophämtning av det svenska bolaget Reno Norden ser jag som praktiskt taget omöjligt, säger Peter Ekholm.

På Uppsala vatten, som just skrivit det nya avtalet med Reno Norden, har man ändå vägt in en sådan möjlighet inför avtalsskrivandet.

– Vi har kollat både ekonomiskt och juridiskt vad det kan innebära. Jag har förstått att det har gjorts ett gediget arbete för att förvissa sig om att det ska fungera, säger Bertil Lustig, VA-chef på Uppsala vatten.

Han påpekar också att Reno Norden redan tidigare har haft avtal med Uppsala vatten och att det har fungerat bra.

Om Reno Norden skulle gå i konkurs finns antingen möjligheten att verksamheten drivs vidare av en konkursförvaltare eller att Uppsala vatten snabbt gör en ny upphandling. Skulle det inträffa, eller om konflikten med sopåkarna skulle sprida sig till Uppsala, har man en plan för kommunens sopor.

– Då träder krisplanen i kraft med att man ställer ut containrar på strategiska ställen, säger Bertil Lustig.

Sopstrejken i Stockholm

Runt 50 renhållningsarbetare i Stockholm gick ut i vild strejk. Facket har därmed inte godkänt strejken.

Konfliken har bland annat gällt en nyckelinventering. Sopåkarna har ombetts dela med sig av information om alla nycklar de använder för specifika adresser. Men detta har de vägrat med hänvisning till att det är deras unika kompetens och att de annars skulle kunna bli ersatta hursomhelst.

Därutöver har lönerna varit omstridda. Det har uppgetts att Reno Norden velat sänka sopåkarnas löner med mellan 5 000 och 10 000 kronor.

Arbetsgivaren driver vidare ärendet till Arbetsdomstolen där varje sopåkare riskerar skadestånd på uppemot 5 000 kronor. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!