Hanna Eriksson är en av de boende i området Vaksala-Skälby som blev överrumplade över planerna på en avfallsanläggning.
– Jag fick ett brev på posten, där miljöförvaltningen skrev att de fått in en anmälan om miljöfarlig verksamhet.
Boende i området fick två veckor på sig att yttra sig över anmälan, i samband med detta kontaktade de en miljöjurist.
– Alla är upprörda, säger Hanna Eriksson.
Det var under förra året som Geminor SWE AB ansökte om att få placera sin verksamhet på en tomt öster om Uppsala.
Tanken är att företaget ska lagra brännbart avfall i området. Enligt Per Mernelius, Sverigeansvarig på Geminor SWE AB kommer avfallet att förvaras på tomten i balar i väntan på att förflyttas.
– Det här är malet avfall som förvaras i balar, de ser ut som de på åkrarna, säger Per Mernelius.
Verksamheten grundar sig på att importera och exportera avfall. I Uppsala är det tänkt att man ska förvara upp till 10 000 ton vid ett tillfälle. Avfallet kommer sedan att levereras till och från området med lastbilar. I företagets anmälan kan man läsa att förutom att platsen kommer att fungera som en mellanlagring av brännbart avfall, kan det också förekomma krossning av trävirke under olika perioder från morgon till kväll.
Boende i området har i sina yttranden till Uppsala kommun bland annat påpekat risken för dålig lukt. Geminor SWE AB har verksamhet sedan ett år tillbaka även i Oxelösund. Enligt Per Mernelius har de där inte haft något problem med dålig lukt.
Länsstyrelsen skriver i ett beslut om en händelse under 2014, när emballeringen varit otillräcklig, vilket lett till att dålig lukt spred sig till närområdet. Samtidigt konstaterar Länsstyrelsen, att sedan dess har förpackningarna och kvaliteten på avfallet förbättrats.
I Västerås bedrivs en liknade verksamhet av ett annat företag. Länsstyrelsen i Västmanland skriver i ett beslut 2014, att det tidvis har förekommit avfallslukt i olika stadsdelar i Västerås. Där har företaget fått göra vissa åtgärder för att undvika luktspridning.
På Uppsala kommun är ärendet under utredning och man för en dialog med företaget utifrån de närboendes yttranden.
Enligt Karin Boman har det kommit in cirka 15 yttranden under yttrandetiden från boenden i området, men att de också har fått in flera synpunkter efter det.
När beräknar ni komma med ett besked?
– Vi väntar fortfarande på svar från företaget, innan vi kan ta ställning, säger Karin Boman, miljöinspektör på miljöförvaltningen.
Karin Boman poängterar att det inte handlar om en soptipp.
– Det här är en mellanlagring av avfall, de kommer ta in och blanda avfall för att sedan köra de vidare till olika förbränningsanläggningar i närheten, säger Karin Boman.
På Geminor SWE AB bekräftar man detta:
– Det ska bara lagras i Uppsala, säger Per Mernelius.
Är det miljöfarligt avfall?
– Inte när de är paketerade med plast, säger Per Mernelius.
Planen är att företaget ska vara i gång i Uppsala under våren 2017, om miljöförvaltningen godkänner deras ansökan. Men om beslutet dröjer kan företaget i princip påbörja sin mellanlagring trots att beslut inte tagits än eftersom det enda som behövs är att företaget har lämnat in en skriftlig anmälan om en planerad miljöfarlig verksamhet och att anmälan lämnas in minst sex veckor innan verksamheten planeras att starta.
– Ja, det kan de göra, men vi kan då alltid i efterhand komma med krav på försiktighetsåtgärder, säger Karin Boman, på miljöförvaltningen.
Men hennes förhoppning är att de ska ha ett beslut innan företaget kör igång sin verksamhet.