Avfallshämtning kan vara olaglig

Hushåll som vill bli av med sina sopor kan kontakta en ny typ av företag på nätet. Men soptransporterna är i allmänhet olagliga och även de som anlitar företagen bryter mot miljölagarna.

Hittills i år har miljöförvaltningen i Uppsala fått in fem anmälningar om avfallsdumpning. "Det är ofta svårt att hitta den som dumpat avfallet", konstaterar Kristin Svensson Lundin vid miljöförvaltningen.

Hittills i år har miljöförvaltningen i Uppsala fått in fem anmälningar om avfallsdumpning. "Det är ofta svårt att hitta den som dumpat avfallet", konstaterar Kristin Svensson Lundin vid miljöförvaltningen.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Avfall2019-06-18 07:00

"Du vill ha saker körda någonstans – någon annan har bil, tid över och kan hjälpa till. Voila!"

Så står det på hemsidan för Tiptapp, en förmedlingstjänst som privatpersoner kan använda, till exempel för att bli av med sitt avfall.

Ett företag som Tiptapp utför inte själva transporterna. Istället kopplar företaget ihop den som vill ha sina sopor bortkörda, exempelvis ett hushåll, med någon som erbjuder sig att köra bort soporna.

Ofta är det en privatperson som mot en slant utför transporten. För att koppla ihop hushållet med transportören tar förmedlingsföretaget ut en avgift. Det hela påminner om hur appen Uber fungerar inom taxibranschen.

Problemet är att kommunerna har monopol på hantering av hushållsavfall. Det innebär att den som forslar iväg sopor åt andra utan att tillstånd från kommunen utför en olaglig handling. Sker det i stor omfattning kan straffet bli böter. Tolkas lagen strikt får man inte ens köra bort grannens hushållsavfall.

På nätet finns en mängd företag som arbetar på samma sätt som Tiptapp och det är ofta billigt att få sitt skräp bortkört via sådana förmedlingstjänster.

Tidningen gick in på nätet och bad att få veta vad det skulle kosta att få iväg 10 sopsäckar med totalt 100 kilo avfall från en Uppsalaadress. Svaret kom inom några timmar: 600 kronor. Den som erbjöd sig att köra är en småföretagare som i våras dömdes för smuggling av dopningsmedel.

Det är inte bara otillåtet att köra bort hushållsavfall åt andra, det är även förbjudet för ett hushåll att uppdra åt någon utomstående att forsla iväg avfallet, om transportören saknar tillstånd. Det innebär att den som anlitar en transportör via förmedlingstjänsterna sannolikt bryter mot miljöbalken.

– Men i praktiken är det svårt att bedriva tillsyn mot hushåll som gett någon enskild aktör i uppdrag att köra bort soporna, uppger Camilla Husebye Becker, jurist vid Stockholms stad.

I februari 2019 hittades stora mängder avfall dumpade längs väg 255 söder om Uppsala. Enligt polisens utredning har uppdraget att hantera avfallet gått via förmedlingstjänsten Tiptapp.

Fredrik Karlsson, avfallschef på kommunala Uppsala Vatten & Avfall AB, ser en rad problem med förmedlingstjänsterna.

– Vi har goda skäl att tro att delar av verksamheten inte utförs i enlighet med gällande lagstiftning. Man kan fråga sig om avfallet hanteras på ett säkert sätt av de som utför transporterna. En annan fråga är var avfallet hamnar, framhåller Fredrik Karlsson.

Han säger att det inte finns belägg för att de som kör åt förmedlingstjänsterna bidrar till den avfallsdumpning som förekommer i Uppsalaregionen.

– Men jag befarar att det kan vara så, uppger Fredrik Karlsson.

Vad gör Uppsala Vatten & Avfall AB åt saken?

– Vi framhåller de alternativ som hushållen kan använda sig av, till exempel att själva köra sina sopor till någon av Uppsalas återvinningscentraler. För privatpersoner är det gratis att lämna sitt avfall där.

Han råder hushållen att fundera över vart soporna tar vägen innan de använder någon av de förmedlingstjänster som finns på nätet.

Enligt Tiptapps vd Tim Bjelkstam håller företaget koll på hur soporna hanteras. När Tiptapps transportörer lämnar avfallet ska de skicka ett mobilfoto från sopstationen och på fotot finns tid och plats loggad.

– På så sätt kan vi kontrollera att avfallet hamnar rätt. På tre år har Tiptapp haft över 100 000 hämtningar och bara i ett tjugotal fall har det funnits anledning att stänga av och polisanmäla hämtare, uppger Tim Bjelkstam.

I höstas förbjöds Tiptapp av Stockholms stad att förmedla avfallstransporter inom stadsgränserna eftersom företaget saknar tillstånd.

Miljöförvaltningen i Stockholm går nu vidare och har kontaktat ett femtontal företag som erbjuder avfallstransporter trots att de är utan tillstånd.

– Vi börjar med att informera om de regler om gäller så får vi se hur vi går vidare med detta, säger Kerstin Spångberg, miljöinspektör i Stockholms stad.

Tiptapp har överklagat förbudet som beslutats av Stockholms stad. I väntan på ett slutligt avgörande har dock företaget rätt att fortsätta med verksamheten.

Tim Bjelkstam menar att Tiptapp använder ett utrymme i lagen som gör att förbudet fattats på felaktiga grunder.

De båda fall av nedskräpning som upptäcktes i februari vid väg 255 och som polisen kopplar till Tiptapp hanteras av Knivsta kommun.

Uppsala kommun har inte haft något fall av nedskräpning där förmedlingstjänsterna förekommit. Men Kristin Svensson Lundin vid miljöförvaltningen i Uppsala säger att man noga följer den rättsprocess som Stockholms stad initierat mot Tiptapp.

Avfallsdumpning

Enligt Tiptapps egna uppgifter har företagets app laddats ner över 100 000 gånger.

Alla dessa tjänster gäller dock inte avfallshantering utan omfattar även andra typer av transporter.

Så här många ärenden om nedskräpning med avfallsdumpning har miljöförvaltningen vid Uppsala kommun fått in under de senaste åren:

2019: 5 ärenden hittills i år

2018: 8 ärenden

2017: 17 ärenden

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!