Nu höjer Fyrishov badtemperaturen

Tycker du att det blivit varmare att bada på Fyrishov? Du har rätt. Vattentemperaturen har höjts. Men det är inte enda anledningen till att du fryser mindre.

Efter renoveringen höjdes badtemperaturen på Fyrishovs äventysdel.

Efter renoveringen höjdes badtemperaturen på Fyrishovs äventysdel.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Äventyrsbad2017-10-11 21:00

Den första september öppnade Fyrishovs äventyrsbad efter några månaders renovering. Och badhuset är numera inte bara uppfräschat, utan också varmare. Vattnet i äventyrsbadet har höjts från 28 till 30 grader.

– Vi vill ju att gästerna ska tycka att det är behagligt att bada hos oss. Folk vill ha varmare badvatten, så har trenden varit sedan 1970-talet då det var 20-22 grader i svenska bassänger, förklarar Krister Pallin som är fastighetschef på Fyrishov.

Har ni fått några reaktioner?

– Ja, en del. Alla positiva.

Men det är inte bara högre vattentemperatur som gör att badgästerna fryser mindre, enligt Krister Pallin. Luften har blivit mindre fuktig eftersom de gamla avfuktningsaggregaten från 90-talet ersatts av nya effektivare aggregat. Innan renoveringen var det 65-70 procents luftfuktighet. Nu är fuktigheten 55-60 procent.

– Med lägre luftfuktighet upplever du inte att det är så kallt när du går runt och är blöt på kroppen som du gör om det är fuktigare miljö. Det har att göra med avdunstningen från kroppen.

Varmare vatten drar också mer energi, vilket är sämre både miljö- och kostnadsmässigt. Totalt lär Fyrishov dock landa på en lägre energiförbrukning än tidigare på grund av den nya moderna energianläggningen, enligt Krister Pallin. Just nu håller man på att testa hur bra vattentemperaturen samspelar med avfuktningsaggregaten.

– Har du rätt temperatur i luften i förhållande till vattnet så bildas nästan ett lock på vattnet och då minskar avdunstningen. Det handlar om energioptimering.

– Det verkar vara rätt inställningar som vi har nu, så min gissning är att vi fortsätter med den här temperaturen. Men i slutändan är det ledningen för Fyrishov som tar beslut om temperaturer, utifrån kostnader och andra faktorer.

Inte bara vi människor gillar varmare vatten – även bakterier trivs. Ju högre badtemperatur, desto viktigare blir det därför med hygienen och vattenreningen, påpekar Fredrik Haux som är utredare på Folkhälsomyndigheten.

– Vi kan konstatera att det blir allt varmare i vattnet på svenska badhus, säger han.

Skulle ni på Folkhälsomyndigheten föredra 20-22 grader som på 70-talet?

– Nej, vi har inga åsikter om badtemperaturen mer än att de som driver anläggningen ska vara medvetna om riskerna och möta dem med bra rutiner. Vi vill att folk ska åka och bada och ha en behaglig upplevelse. Det var ju lite huttrigt på 70-talet.

Krister Pallin säger att Fyrishov följer riktlinjerna och att den tvågradiga höjningen inte kräver mer klor.

– Anläggningen känner av badbelastningen och styr vattenreningen utifrån det. Vi har mekanisk rening i form av sandfilter samt kemisk rening i form av klor.

Det är bara vattnet äventyrsbadet som blivit varmare, övriga bassänger har samma temperatur som tidigare.

Så varma är Fyrishovs bassänger

Äventyrsbadet: 30 grader (tidigare 28)

Simhallen: 27 grader

Bubbelpool: 38 grader

Undervisningsbassängen: 32 grader

Tränings-/babysimbassäng: 35 grader

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!