Myndigheter som inte får tipsa varandra om bidragsfusk. Tullpersonal som inte får beslagta stöldgods. Oseriösa assistansbolag som har rätt till ersättning från staten.
Många har säkert svårt att förstå varför inte sådana bestämmelser avskaffats för länge sedan. Fredrik Lundh Sammeli (S), ordförande i riksdagens justitieutskott, håller med om att det finns en del regler som behöver förändras.
– Det pågår ett omfattande arbete där vi på område för område ser över vad som brister. Det är otroligt viktigt att försvåra för dem som utnyttjar välfärdssystemen, säger han.
Fredrik Lundh Sammeli ger flera exempel på lagändringar som regeringen genomfört eller som är på gång. En sådan är minskad sekretess mellan myndigheter så att de lättare ska kunna tipsa varandra om brott. En annan är planerna på en samordnad funktion för utbetalningar så det inte ska gå att lura till sig bidrag från flera myndigheter samtidigt.
Varför tar det så lång tid innan sådana här förändringar genomförs?
– Innan nya lagar antas måste de vara tillräckligt genomarbetade så de inte behöver göras om.
Varför finns bestämmelser som kan gynna kriminella?
– Det finns inga regler som inte i grunden har ett gott syfte. Exempelvis ska sekretessen mellan myndigheter värna den enskildes integritet, säger Fredrik Lundh Sammeli.
Den senaste tiden har tidningen i några artiklar rapporterat om bidragsfusk och andra former av välfärdsbrottslighet.
Det har bland annat handlat om hur Skatteverket i Uppsalaregionen arbetar för att stoppa falska adresser och id-handlingar från att registreras i systemen.
En annan artikel tar upp en färsk rapport från 21 myndigheter där välfärdsbrotten lyfts fram som en av de allvarligaste brottstyperna i Sverige just nu.
Enligt Fredrik Lundh Sammeli har myndigheterna kraftigt flyttat fram sina positioner i kampen mot välfärdsbrotten i takt med att dessa ökat i omfattning de senaste åren.
– Den organiserade brottsligheten har förändrats och tidigare har myndigheterna haft för små kunskaper om den kriminaliteten. Men på senare tid har myndigheterna blivit bättre på att informera politikerna om problemen. Brottsligheten tar ständigt nya vägar och det är viktigt att vi inte är naiva, framhåller Fredrik Lundh Sammeli.