Under de senaste åren har det skett en stadig ökning av kommunens utgifter för försörjningsstöd, det som även kallas socialbidrag.
Ökningen, räknat i bidragskronor per Uppsalabo, har pågått sedan 2014. Samtidigt har motsvarande siffrorna för övriga riket legat ganska stilla.
Förra året tog Uppsalas kostnader för försörjningsstöd ett rejält kliv uppåt. Årskostnaden per Uppsalabo steg då till 1 930 kronor. Uppsala hamnade på 35 procent över rikssnittet, som låg på 1 432 kronor per invånare.
En avgörande förklaring till ökningen var enligt kommunen att Uppsala tagit emot fler flyktingar.
Under fjolåret befarade Mohamad Hassan (L), ordförande vid arbetsmarknadsnämnden i Uppsala, att kommunen årligen skulle tvingas punga ut med en halv miljard kronor i försörjningsstöd om inte uppgången kunde brytas.
Den politiska oppositionen i Uppsala reagerade kraftigt och skrev i UNT att "kommunens kostnader för försörjningsstöd håller på att spåra ur fullständigt".
Nya siffror tyder på att den sex år långa uppåtgående trenden vänt nedåt. I så fall är det första gången på sex år som kostnaderna dalar. Under årets sju första månader 2020 minskade kommunens utgifter för försörjningsstöd med 3 procent jämfört med motsvarande period året innan. Samtidigt krympte antalet bidragsberoende hushåll med 5 procent.
– Den viktigaste orsaken är att färre flyktingar sökt sig till Sverige och därmed har inte lika många kommit till Uppsala, säger Mohamad Hassan (L).
Förra året, när kostnaderna för ekonomiskt bistånd började dra iväg på allvar, sa Mohamad Hassan att kommunen skulle sätta till alla tänkbara åtgärder för att bryta kurvan.
Sedan dess har kommunen satsat stort på att få fler personer med socialbidrag att komma närmare arbetsmarknaden. Det handlar bland annat om insatser som praktik och arbetsträning.
Under 2019 kunde 692 personer avsluta sitt bidragsberoende efter att ha deltagit i kommunens arbetsmarknadsinsatser. Det innebär en rekordartad ökning med 53 procent jämfört med året innan. Istället har dessa personer gått vidare till arbete eller studier.
– Andra insatser som minskat kostnaderna för försörjningsstöd är skärpta bidragsregler och färre tillfälliga boendelösningar som hotell, uppger Mohamad Hassan.
Ytterligare en bidragande orsak till trendbrottet är att många ensamkommande som flyttat till Uppsala se senaste åren nu fått arbete.
Ett nytt orosmoln har dock dykt upp i form av pandemin som riskerar att öka bidragsberoendet i takt med den stigande arbetslösheten.