Vågade inte åka med färdtjänsten – fixade visir

Flera äldre i Uppsala har skaffat visir mot coronasmittan. En av dem är 81-åriga Paula von Freymann som chockades när hon skulle åka färdtjänst.

Paula von Freymann hittade ett företag i Skåne som tillverkar visir, och beställde visir både till sig själv och till vänner.

Paula von Freymann hittade ett företag i Skåne som tillverkar visir, och beställde visir både till sig själv och till vänner.

Foto: Cassandra Grönlund

Uppsala2020-05-26 20:00

Paula von Freymann är noga med att inte utsätta sig för coronaviruset. Hon undviker att träffa folk och handlar inte själv.

– Eftersom jag är gammal och svag vill jag inte ha den här sjukdomen, säger hon.

Därför fick hon en chock när hon för några veckor sedan satte sig i den färdtjänstbil hon bokat.

– Det fanns ingen plexiglasskiva mellan föraren och baksätet, som en del av Stockholms färdtjänstbilar har. Är det något som verkligen är smittsamt är det ju att sitta i en trång bil.

När Paula von Freymann kontaktade Uppsala kommun fick hon veta att det inte finns riktlinjer om skyddsutrustning i färdtjänstbilarna här.

Det kunde Paula inte acceptera. Hon hittade ett litet skånskt familjeföretag som tillverkar visir och beställde ett. I väntan på det tillverkade hon ett eget visir av en genomskinlig plastförpackning, säkerhetsnålar och gummiband. Hon är överlycklig över att våga åka med färdtjänsten igen.

– Jag har känt mig som en fågel i en bur som hemtjänsten kommer och matar då och då. Med mitt visir kan jag äntligen flyga fritt.

Paula von Freymann är en av flera äldre som UNT träffat som nyligen skaffat eget visir. Så hur effektivt smittskydd ger ett sådant? Enligt Johan Nöjd, smittskyddsläkare vid Region Uppsalas smittskyddsenhet, kan ett visir vara bra – om det hanteras rätt. 

– Man måste veta hur man ska desinficera visiret med ytdesinfektionsmedel efter man använt det. Det är också viktigt att man tvättar och spritar händerna innan och efter man rengör visiret, säger han.

Sedan drygt en vecka ska hemtjänstens personal i Uppsala bära visir vid all kroppsnära vård. Men det finns inga planer på att gå ut med någon rekommendation om visir för allmänheten, enligt Johan Nöjd.

– Det kan bli en falsk trygghet. Man behöver vara helt säker på att man fixar omhändertagandet och att man inte pillar på visiret och sedan i ansiktet.

Kristina Stavlind, chef för färdtjänsten i Uppsala kommun, uppger att det inte finns några planer på plexiglasskivor i färdtjänstbilarna.

– De åtgärder vi vidtagit är att den som vill åka som enda passagerare nu får göra det utan extra avgift, säger hon.

Borde plexiglas finnas för att skydda från smittspridning?

– Jag har inte funderat över det och tänker att det i så fall måste bli en diskussion med leverantörerna då det är åtgärder i fordonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!