Råttinvasion vid Svandammen: "Bra miljö för gnagare"

Det kryllar av råttor vid Svandammen, som springer runt bland änderna mitt på dagen. En av anledningarna till att de trivs är troligen all mat som folk matar fåglarna med. Nu kan området få fler råttfällor.

Råttorna tycks trivas bra i Svandammen. När UNT kommer till platsen springer de upp och ner i vattnet och kilar runt bland änderna.

Råttorna tycks trivas bra i Svandammen. När UNT kommer till platsen springer de upp och ner i vattnet och kilar runt bland änderna.

Foto: Adam Wrafter

Nyheter2021-10-26 12:07

Denna artikel publicerades först 28 augusti 2021

Brukar du mata änderna vid Svandammen? Då göder du även alla de råttor som nu frodas där. 

– För att råttor ska trivas ska det finnas skydd, vatten och mat. Och om man tänker sig att man matar änder vid Svandammen, då kanske de får mat den vägen. Det finns lite buskage de kan gömma sig vid och tillgång till vatten förstås, det kan vara en bra miljö för gnagare, säger Joakim Olsson på Anticimex.

undefined
Råttorna tycks trivas bra i Svandammen. När UNT kommer till platsen springer de upp och ner i vattnet och kilar runt bland änderna.

Bilder och filmer som en läsare skickat till UNT visar hur det springer fullt med råttor bland änderna, mitt på dagen. Enligt uppgift ska råttorna även emellanåt hålla till ute på grusgången där folk går. När UNT åker till Svandammen ser även vi råttor som kommer upp ur vattnet och springer runt i gräset.

För några år sedan var det ett liknande scenario vid Svandammen. Då gjorde Anticimex särskilt riktade insatser.

– Det kan vara ett sådant läge här. Råttor är oftast skygga djur och springer de runt på dagen är det värt att titta extra noga på. Vi kanske måste ställa ut fler digitala fällor, eller gift som vi gör vid särskilda fall, säger Joakim Olsson.

undefined
Ser du alla fem råttor som finns i bilden?

Är det ett avvikande beteende att de springer runt oskyggt? 

– Ser man dem springandes ovan mark beror det oftast på att beståndet så stort att de är väldigt många, helt enkelt. Då krävs det att vi gör någonting. 

Det finns en digital råttfälla vid Svandammen. Det är en burk som råttor och möss kan krypa in, i vilken de får en elektrisk stöt som gör att de dör omedelbart. Boxen signalerar sedan när den är full, mellan tio och femton stycken får plats i en låda. Liknande råttfällor finns även i Klosterparken och Fyris Park. De är diskreta och smälter in vid sten och betong och det är svårt att se dem.  

undefined
Duvor, råttor och änder samsas kring Svandammen.


– De fällorna brukar vara otroligt effektiva. Vi får in felanmälningar från parker och tittar på åtgärder, men det sista halvåret–året känner jag inte till något ärende från Svandammen. Vi vet inte varför det är så många råttor just nu. Men man kanske måste fundera på att sätta dit fler råttfällor, säger Fredrik Gustafsson som är enhetschef för parkenheten på Uppsala kommun. 
 

undefined
För några år sedan gjorde Anticimex en riktad insats vid Svandammen eftersom det då var så mycket råttor. Nu är det dags igen.

Med hjälp av de digitala råttfällorna kan man se var och hur en råtta kliver i lådorna. Ett arbetssätt Anticimex försöker använda alltmer, och det leder till att de kan göra riktade insatser i mer drabbade områden.

– Problemet med råttor kommer och går. Jag vet att folk ringer en del om det här och så brukar det vara. Det är inte konstigt att det ibland ökar. Det byggs mycket i Uppsala och det verkar skrämma upp råttorna mycket när det till exempel pålas. Då förflyttar de sig och hittar nya ställen, säger Joakim Olsson på Anticimex.

Vad kan man göra för att minska antalet råttor?

– Att det finns råttor är ett stadsproblem. De lever nära oss människor och råttorna följer oss där vi är för att ta del av våra sopor. Det gäller att hålla efter sig och inte lämna spår. Till exempel att städa efter sig om man äter picknick på sommaren, säger Joakim Olsson.

Ska man inte mata änderna i Svandammen?  

– Det här är en fråga som är klurig. Jag vet att folk tycker att det är mysigt och man vill hjälpa änderna. Men man kan mata dem med försiktighet och försöka se till att man inte ger dem mer än de äter upp. Jag tycker inte man ska sluta hjälpa djuren.  

Lever nära människor

Brunråttor trivs där människor håller till. De gillar fuktiga miljöer som källare och avlopp och lever även på exempelvis soptippar. De är allätare som äter allt från maskar till frukt, sopor och säd.

Brunråttan kan bli uppemot 30 cm lång (med svansen ännu längre) och väga 500 gram. Fötterna och svansen är bara glest täckta med hår. Svansen har i stället fjäll. Honan kan få upp till tolv kullar per år. 

Brunråttan lever i stora grupper och kan bli aggressiv om den känner sig trängd. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!