Under måndagen rapporterade UNT om att det varit stor trängsel utanför en tentamenlokal i Boländerna. Under tisdagen kom nya uppgifter om trängsel, denna gång i Fyrishov. Matilda Kylberg studerar andra året på energisystemprogrammet vid Uppsala universitet och skulle skriva sin första av tre tentor denna vecka när hon möttes av trängseln.
– Man skulle vara där minst en kvart innan, vi var där 25 minuter innan och såg direkt att det var ett enormt tryck in till ingången, alltså inte ens till själva salen.
Väl inne släpptes studenterna inte in i tentamenssalen direkt, utan de fick vänta utanför i en allt trängre lokal. Tentan var försenad och de fick vänta i 30 minuter innan de slutligen släpptes in.
– Det kändes inte alls genomtänkt. En del studenter har protesterat mot det här med tenta på plats, men då har universitetet sagt att de ska kunna genomföra det på ett säkert sätt.
Matilda Kylberg filmade trängseln, och säger att det är löjligt att ha avstånd mellan bänkarna när studenterna redan stått tätt tillsammans så länge.
– Vi nästan skrattade, det kändes så löjligt på något sätt, säger hon.
Fredrik Blomqvist är säkerhetschef och ansvarig för coronahanteringen på universitetet. Han säger att de fått anonyma tips från elever under måndagen som påpekat att förekommit trängsel. Han menar dock att de inte fått indikationer att det fungerat dåligt under tisdagen, från de campusväktare som ska hålla koll så att trängsel inte uppstår.
Vad tänker du när du hör att det ändå varit trängsel?
– Spontant är det något som vi inte tycker är bra överhuvudtaget, såklart. Vi började med att följa upp det anonyma tipset från igår, och det kan vara så att vi behöver ha ännu fler väktare på plats. Vi får se vilka åtgärder vi behöver vidta för att försöka förhindra att det uppstår.
Han säger att de ska undersöka uppgifterna, men menar också att studenterna har ett stort eget ansvar.
– Det finns alltid risk om inte individer håller distans. Vi har vidtagit adekvata åtgärder för att förhindra trängsel så långt som möjligt, men det är också enskildas ansvar, säger han.
Varför väljer man inte att ha distanstentor?
– Det som kommer få oss att övergå till distanstentor är om regering eller myndigheter beslutar om det.