På torsdagen överlämnades en namninsamling till juridiska institutionen vid Uppsala universitet. Underskrifterna är uppe i dryga 1 000 stycken på fredagen.
Där kräver studenterna att få skriva sina terminstentor på distans. "Det är högst anmärkningsvärt att en tenta med 200 personer som fysiskt närvarar anses lämpligt," står bland annat i namninsamlingens beskrivning.
Nu hörsammas studenternas protester – i alla fall delvis.
Bengt Domeij, prefekt vid juridiska institutionen, skickade på fredagen ett mejl till studenterna. Där meddelas att man infört ett extra tentamenstillfälle.
– Vi vill undvika incitamenten att man närvarar vid tentamenstillfället med infektionssymtom.
Var det en risk ni uppmärksammades på under torsdagen?
– Det har alltid varit en fråga. Om man tänker tillbaka så har ju smittspridningen ökat under jul och nyår, och särskilt de senaste dagarna. Så det här blir en extra åtgärd med anledning av den händelseutvecklingen.
Men på torsdagen angav du ju inte det som en orsak utan hänvisade till Folkhälsomyndighetens bedömning: att examinationerna kan genomföras fysiskt. Vad har hänt sedan dess?
– Det som hänt är att vi utrett möjligheterna att genomföra en extratentamen. Det är en ganska stor process med personal och lokaler. Jag tycker inte det är något märkligt att vi kunnat fatta det beslutet idag.
De ordinarie terminstentorna skrivs med start på måndag den 10 januari. Under veckan skriver sex olika kurser sina 30-poängstentor.
Alla som är anmälda till sina ordinarie tentatillfällen, men som den dagen meddelar kursadministrationen att de har symtom, kommer att kunna boka in sig på uppsamlingsdatumet – den 29 januari.
Saif Ur-rehman, som är initiativtagaren till namninsamlingen, tycker att responsen är ett steg i rätt riktning – "men inte problemfritt".
– Det är bättre än att bara ha ett datum och det minskar incitamenten att dyka upp med symtom. Men jag tycker fortfarande att fysiska tentor är olämpliga över huvud taget.
Så är du nöjd med responsen?
– Jag är nöjd att man tagit till sig av kritiken. Men det krävdes tusen underskrifter och mediahets. Det gör mig arg att de inte bara kunde lyssna på oss studenter.
Känner du att insamlingen gjorde skillnad?
– Ja, och om något så engagerade den många och enade juriststudenterna.