Studenter hotar komma till tentor med symtom

Studenter vid Uppsala universitet uppger att de tänker delta vid salstentor även om de har symtom. Universitetet uppmanar studenter att ta ansvar – men uppger att man inte kan avvisa någon.

Genrebild.

Genrebild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Uppsala2020-11-27 06:40

De flesta tentor vid Uppsala universitet sker på distans nu under pandemin. Men några utbildningar har fortfarande salstentor där 50 personer skriver i samma sal, något som fått hård kritik från studenthåll. 

UNT har från flera olika håll nåtts av information om att studenter planerar att skriva salstentorna även om de har symtom. Det är uppgifter som också nått universitetet.  

– Studenter har kontaktat smittskyddsenheten, som vi har ett nära samarbete med, och sagt att de eller deras kompisar kommer att skriva tentan även om de inte är friska. Det här är anonyma samtal, säger Fredrik Blomqvist, coronasamordnare på Uppsala universitet.

Vad svarar ni på det?

– Jag förstår att det är tufft för de studenter som riskerar att förlora studiemedel eller inte få fortsätta utbildningen om de missar tentan. Men vi kan bara uppmana alla att ta sitt samhälleliga ansvar och stanna hemma.  

Vad gör ni om någon hostar en massa under tentan?

– Våra tentamensvakter har inget ansvar eller möjlighet att avvisa någon, utan personen kommer att få skriva vidare. Tentavakterna känner såklart en oro. 

Enligt rykten som nått UNT via mejl kommer studenter med symtom att sitta i ett eget rum. Men det stämmer inte, enligt Fredrik Blomqvist.

– Nej, har man symtom ska man stanna hemma.

Den nya regeln om max åtta personer vid allmänna sammankomster gäller inte universitet. Uppsala universitet har sedan pandemin startade haft 50 personer som gräns. Digitala tentor ska enligt universitetets riktlinjer nu vara grundregel och tentor på plats ska bara ske "där så behövs för att uppnå hög kvalitet och rättssäkerhet och som inte låter sig göras digitalt".

– De allra flesta tentor är digitala nu, men vi har en del utbildningar som behöver skriva på plats, bland annat sjuksköterskor och läkare, säger Fredrik Blomqvist.

Kan ni inte ha särskilda tentor för studenter i riskgrupp?

– Vi har diskuterat det, men dessvärre har vi inte de resurserna. Det är upp till varje institution att utforma tentorna, och jag har hört examinatorer som löser examina på fantastiska sätt för riskgrupper, exempelvis labbuppgifter via zoom. 

Uppsala universitet har tagit emot många påtryckningar från såväl studenter som deras föräldrar den senaste veckan. 

– Vissa är mer upprörda än andra. Men det finns också en stor grupp studenter som hellre vill skriva på sal än hemma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!