Smittläget där du bor – vändningen dröjer

Det finns en antydan till en platåfas i spridningen av covid-19 i Uppsala län. Men någon vändning kan inte skönjas än så länge.

Så ser smittläget ut där du bor.

Så ser smittläget ut där du bor.

Foto: TT/UNT Arkiv

Uppsala län2020-11-13 05:00

Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala, säger att den antydan till platåfas som finns nu inte är tillräcklig. Vi måste få ner smittspridningen ytterligare.

– Vården har en eftersläpning sedan i våras. Det innebär att man är i uppförsbacke redan innan covid-patienterna rasar in. Ambitionen att få ner till noll, det går inte, men vi måste ner till lägre nivåer, säger Johan Nöjd.

De särskilda råden för Uppsala har nu varit i kraft i drygt tre veckor.

Hur länge kan man vänta innan man behöver skärpa rekommendationerna?

– Det är en eftersläpning innan beteendeförändringar får effekt. Och vi ser vissa effekter i smittspårningen. Det är inte så många som säger att de har blivit smittade på stora fester längre. Men det är fortfarande många som smittas på arbetsplatser. Oavsett om det stämmer eller inte så innebär det att de som smittats har varit på jobbet. Här borde det finns utrymme för förändring, säger Johan Nöjd.

Han säger att det naturligtvis finns yrkesgrupper som har svårt att arbeta hemifrån. Men han säger också att det kommer in rapporter om olämpligt agerande från en del arbetsgivare.

– Det har varit skolor där man kallat in personal som jobbar hemma för att delta i möten på arbetsplatsen. Där kan man tänka lite till, är det verkligen nödvändigt att samla alla till ett fysiskt möte? säger Johan Nöjd.

De råd som finns riktar sig mycket mot att man ska undvika offentliga miljöer. Samtidigt verkar smittspridningen ske i privata rum. Finns det en risk att man sänder fel signaler?

– Det viktigaste rådet är att vara försiktig med fysisk kontakt. Klarar man att hålla distans bör risken gå ner, både när man är hemma hos folk och på gymmet, säger Johan Nöjd.

De allmänna råden i Uppsala län gäller nu fram till den 17 november, men ett beslut om förlängning kan väntas under fredagen.

I regionens rapportering av antalet nya covid-fall kan man se en topp i början av förra veckan. Måndag–tisdag den 2–3 november var 17,7 respektive 17 procent av alla coronaprover som togs positiva. Efter det har siffrorna planat ut och andelen positiva prov har varierat mellan 12,5 och 15,4 procent.

Den här tendensen bekräftas av preliminära resultat från analyser av avloppsvattnet, som löpande görs av Uppsala universitet. Den kraftiga ökningen man sett tidigare ser ut att ha stannat av. Men någon minskning av virusnivåerna kan inte skönjas än.

Av länets kommuner är det nu Älvkarleby som har störst smittspridning, både i förhållande till folkmängden och när man ser till andelen av proverna som är positiva. I mindre kommuner kan små utbrott få stort genomslag, vilket gör att statistiken bör tolkas med en viss försiktighet. I Älvkarleby har siffrorna varit höga någon vecka tillbaka, och någon klustersmitta som kan förklara siffrorna finns inte, enligt Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska.

Tittar man på mindre områden är det i Gottsunda, de delar av Gränby och Löten som ligger längs Råbyvägen, i Nåntuna backe samt i Alunda som andelen positiva just nu är högst. Också här gäller det att tolka siffror för mindre områden med försiktighet.

I den interaktiva kartan här nedanför kan du se hur stor andel av det totala antalet prover som är positiva i länets alla postnummerområden. Ju starkare röd färg, desto större andel positiva test. I områden där befolkningen är alltför liten eller alltför få testat sig är grå- eller vitmarkerade i kartan.

I hela landet är det fortfarande i Örebro län som smittspridningen är högst. Incidensen, antalet smittade per 100 000 invånare, över 14 dagar ligger här på 728, jämfört med Uppsalas siffra 565. Också när man ser till andelen positiva prov av det totala antalet ligger Örebro högt tillsammans med Östergötland och Stockholm. Snabbast ökar spridningen just nu på Gotland där 14-dagarsincidensen på en vecka stigit från 228 till 556.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!