Skolor ställer in fotografering på grund av covid

Många skolor har ställt in den ordinarie skolfotograferingen med hänvisning till corona. "Kan lätt bli paradoxalt att ställa in fotograferingen när man tittar på hur ungarna beter sig på fritids", säger smittskyddsläkare Johan Nöjd.

Uppsalaskolorna har valt att tolka utbildningsförvaltningens uppmaning på olika sätt - en del tar individuella foton - en del inga alls.

Uppsalaskolorna har valt att tolka utbildningsförvaltningens uppmaning på olika sätt - en del tar individuella foton - en del inga alls.

Foto: TT/UNT ARKIV/Montage

Uppsala2020-10-25 08:30

Stordammens skola är en av få som i år genomfört skolfotograferingen på vanligt sätt med gruppbilder. Personalen har fotograferats i mindre grupper, eleverna har fotograferats tillsammans i sina klasser.

– Vi har utgått från att de går i samma klass och träffas naturligt hela skoldagen. Men vi har inte gjort några nya grupperingar, säger Gabriella Ekström Filipsson, rektor vid Stordammen.

Många skolor har följt riktlinjerna som skickats ut centralt från utbildningsförvaltningen om att endast ta individuella foton och sedan klippa ihop dem till ett kollage.

Christina Stenhammar, verksamhetschef på utbildningsförvaltningen, skriver i ett mejl: "Fotograferingstillfället innebär en stund av närhet mellan många personer. För att minska risken för smittspridning då medarbetare och elever står nära varandra rekommenderar vi individuella foton, som sedan kan sättas samman i en katalog."

Varför just fotograferingstillfället skulle utgöra en smittorisk får vi dock inget svar på. Särskilt i de yngre årskurserna umgås barnen mycket nära varandra under skoldagen. Folkhälsomyndigheten har också undantagit barn från de rekommendationer som bland annat gäller för idrottsföreningar.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Uppsala, säger att det många gånger kan bli orimliga resultat när man jämför smittorisken och regelverket i olika situationer.

– Jag vill inte kritisera dem för att de prövar att göra vad de kan. Det är lovvärt att titta på det som sker. Men det kan förstås bli lätt paradoxalt att ställa in fotograferingen när man tittar på hur ungarna beter sig på fritids, säger Johan Nöjd. 

undefined
Ramsta skola är en av skolorna som valt att ställa in årets skolfotografering.

Flera skolor hänvisar också till att fotograferingen tar tid från skolarbetet. Gåvsta skola är en av dem som gått över till att enbart ta individuella foton.

– Det är en tidsbesparing. Det tar tid att få eleverna att stå på rätt plats på gruppbilden. Och det finns inget fotoföretag som har velat ta enbart gruppbilder utan individuella bilder. De vill väl sälja sina produkter till föräldrarna, säger Hans Kvick, rektor på Gåvsta skola.

Det finns även skolor som helt ställt in årets skolfotografering. Ramsta skola är en av dem. "Vi eliminerar alla samlingar där eleverna inte behöver träffas och vara nära", skriver rektor Lena Holmberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!