Den anmälda sjuksköterskan har varit timanställd och arbetat med rådgivning hos 1177 Vårdguiden. Hon ska då felaktigt ha hävdat att olika symtom som personer har haft är biverkningar av vaccination mot covid-19 och spridit osakliga kritiska budskap om covidvaccin, enligt Fredrik Settergren, områdeschef på Nära Vård och Hälsa, som ansvarar bland annat för rådgivningen på 1177.
– Det här är djupt beklagligt och upprörande och helt i motsats till de instruktioner som finns. Man får absolut inte använda dessa samtal för att propagera för sina privata åsikter säger Fredrik Settergren.
Det hela ska ha uppdagats efter att personer som ringt 1177 reagerat på sjuksköterskans råd, som var tydligt vaccinkritiska. Patienten anmälde incidenten, och efter att tipset följts upp visade det sig att det inte handlade om en enskild incident.
– Vi håller på och lyssnar igenom alla samtal som den här sjuksköterskan har haft med patienter. Det rör sig om 1 200 stycken. Hittills är det över 100 stycken som vi identifierat där vaccinkritiska och direkt felaktiga budskap har förts fram.
Några exempel på felaktigeter som sjuksköterskan förmedlat till inringande patienter är att vaccinet kan sprida covid-19, att covid är i princip ofarligt för alla under 80 år, att man ska vara försiktig med vaccinering eftersom nanopartiklar injiceras samt att hon uppmanat patienter att googla information om biverkningar och söka information på vaccinkritiska webbsidor som Bota Sverige.
Är det inte bra att de som ska ta ställning till om man vill vaccinera sig söker information om biverkningar?
– Vi tycker det är jättebra att medborgare är välinformerade. Men då är det viktigt att man gör det på saklig grund och inte grundar sitt ställningstagande på innehåller som inte bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet och som man hittar vid en bred sökning på nätet.
Hur säkra är ni på att detta är en engångsföreteelse och att det inte finns fler som för fram liknande budskap?
– Det vet vi inte. Ett skäl till att vi nu går ut med detta är att vi vill att medborgarna ska vara vaksamma och hör av sig om man stöter på någon i vården som ger råd som man inte tycker stämmer med rekommendationer och riktlinjer så att vi kan undersöka det, säger Fredrik Settergren.
I många fall kan det finnas behandlingar i vården som är kontroversiella. Var går gränsen för personliga åsikter hos de anställda?
– Det är en jättesvår fråga. Vi har åsiktsfrihet och alla får ha sina åsikter så länge det inte påverkar den vård och behandling man ger.
De som fått felaktiga råd av sjuksköterskan ska nu kontaktas. Den vidare utredningen får visa om man från regionens sida ska gå vidare i ärendet.
– Eftersom medarbetaren bedömt att många symtom som personer har ringt in om är vaccinrelaterade måste vi säkerställa att man inte har missat den verkliga bakgrunden till symtomen. Det finns en risk att de felaktiga råden kan ha gett upphov till en vårdskada, säger Fredrik Settergren.