Den 17 augusti beslutade säkerhetspolischefen att höja terrorhotnivån från en trea (förhöjt hot) till en fyra (högt hot).
Orsaken till beslutet är ett försämrat läge gällande attentatshot mot Sverige och bedömningen att hotet kommer att bestå under en längre tid.
– Man ser ingen förbättring i närtid, säger Fredrik Hultgren Friberg, presstalesperson på Säpo.
Skottlossningen inträffade klockan 19.15 på måndagen, ungefär en och en halv timme före Sveriges EM-kval i fotboll mot Belgien i Bryssel.
Två svenska medborgare sköts till döds och en skadades allvarligt i Bryssel under måndagskvällen. Händelsen utreds som terrordåd och statsminister Ulf Kristersson bekräftar på tisdagens presskonferens att dådet var riktat mot Sverige och svenska medborgare.
Efter dådet höjdes terrorhotnivån i Bryssel till den högsta på skalan och säkerheten skärptes i centrala Bryssel.
Den svenska säkerhetspolisen följer utvecklingen. Terrorhotnivån i Sverige höjdes nyligen till en hög nivå, en fyra på den femgradiga skalan.
Den bedömningen står fast.
Säpo säger att man inte kan utesluta att det kan ske en höjning även i Sverige efter händelsen.
– Vi kan inte spekulera. Men, utifrån att vi har en skala som uppgår till en femma kan vi naturligtvis inte utesluta att det kan komma att ske en förändring. Det är dock en långsiktig en bedömning som måste göras baserat på de analyser som löpande görs av säkerhetsläget kopplat till terrorhotet, säger Fredrik Hultgren Friberg.
Om terrorhotnivån höjs till en femma står Sverige inför en historisk höjning, då landet aldrig tidigare har haft den hotbilden över sig.
– Terrorhotnivån har varit förhöjd i Sverige sedan hösten 2010 – en trea på en femgradig skala. En kort period – mellan 18 november 2015 och 2 mars 2016 – var den hög – en fyra på en femgradig skala. Sverige har aldrig befunnit sig på nivå fem.
Vad beror terrorhotet mot Sverige på? Är det koranbränningarna?
– Vi kan konstatera att de kraftfulla reaktionerna efter dessa händelser har förstärkt hotbilden mot Sverige, både här i landet och utomlands, där extremister riktar uppmaningar om att agera med våld mot Sverige, avslutar Fredrik Hultgren Friberg.
Hotnivåskalan
- Inget identifierat hot (1)
- Begränsat hot (2)
- Förhöjt hot (3)
- Högt hot (4)
- Mycket högt hot (5)