Omkring 5,5 procent av alla bidrag som betalas ut i Sverige borde inte ha betalats ut. Totalt rör det sig om felaktiga utbetalningar på 18 miljarder kronor per år, enligt den expertgrupp som djupdykt i frågan. Det handlar om exempelvis bostadsbidrag, föräldrapenning, assistansersättning och sjukpenning.
Hälften av felen beräknas bero på medvetet fusk. Bland annat riktar den organiserade brottsligheten allt mer in sig på välfärdsbrott, enligt en rapport från 2019.
Myndigheterna har i sin tur trappat upp kontrollerna för att hitta bidragsbrottslingarna. Försäkringskassan har till och med augusti i år gjort 15 000 kontroller. Dessa har resulterat i att man kräver tillbaka 592 miljoner kronor och att man stoppat felaktiga utbetalningar på 490 miljoner kronor – tillsammans 1,1 miljarder kronor. Det är mer än under hela 2019.
– Det känns såklart otroligt bra att hitta de som utnyttjar systemet och att kunna förhindra att skattepengar hamnar fel, säger Thomas Thulin, specialist på Försäkringskassans kontrollenhet i Uppsala.
Totalt jobbar 150 personer på åtta enheter i landet med att utreda bidragsbrott. Enheten i Uppsala, som har 17 anställda, granskar främst fall i Uppsala, Gävleborg och Västmanlands län och är utifrån sin storlek en av de mest effektiva. Hittills i år har Uppsalakontrollanterna återkrävt felaktiga bidrag samt stoppat framtida felaktiga utbetalningar på sammantaget 194 miljoner. Det är 100 miljoner mer än under hela 2019.
Till största del beror framgångarna på att utredarna blivit mer erfarna och därmed mer effektiva, enligt Kristina Boija, enhetschef i Uppsala.
– Vi kan göra fler utredningar på samma tid och är bättre på att identifiera vilka fall som är intressanta att titta på. Kontrollerna blir helt enkelt mer träffsäkra, säger hon.
En annan orsak är ett allt bättre samarbete med andra myndigheter, så som Skatteverket, kommunerna, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen.
– Vi träffas med jämna mellanrum och utbildar varandra. Vi berättar bland annat om felaktigheter som vi ser i våra ärenden och vad andra myndigheter ska hålla ögonen på för att kunna tipsa oss, säger Thomas Thulin.
Vissa bidragsbrottslingar hittas genom riktade kontroller. Till exempel gör Försäkringskassan ibland kontroller i ärenden där ovanligt höga belopp betalats ut. Andra hittas tack vare tips från allmänheten, arbetsgivare eller en annan myndighet.
– Att utreda fallen är ett detektivarbete. Information kan finnas på så många olika ställen; hos kommunen, på bankkonton eller kanske hos oss internt vilket gör att vi får leta information i äldre handlingar. Det är ett pussel att lägga, säger Kristina Boija.
Vi tar ett exempel: Det är inte helt ovanligt att par fuskar till sig underhållstöd och bostadsbidrag som ensamstående genom att uppge att de separerat. Försäkringskassan kan avslöja detta genom att exempelvis få uppgifter från vården som visar att paret fått barn efter skilsmässan, genom kontoutdrag som visar att paret har gemensam ekonomi samt eventuellt via oanmälda hembesök.
Om Försäkringskassan bedömer att personen medvetet gjort fel görs en polisanmälan.
– Sedan ska man komma ihåg att vi i många kontroller konstaterar att inget fel begåtts. Vårt jobb är lika mycket att fria som att fälla, säger Thomas Thulin.