Erik Sköldenberg, chefsläkare på Region Uppsala, säger att det är brister i rapporteringen som gör att regionen tidigare inte har haft koll på hur många som tackat nej.
– Vi har haft högsta prio på att vaccinera folk. Då har vi inte registrerat hur många som uteblivit, säger han.
Tidigare sa regionen att det var under 1 procent som tackade nej till Astras vaccin. Erik Sköldenberg konstaterar dock att de siffror regionen nu har tagit fram, efter att UNT ställt frågor om skillnader i leveranser och givna vaccindoser, ger en helt annan bild. Under tre veckor, från vecka 15 till 17, har nästan 3 000 personer avbokat eller inte dykt upp till sin Astravaccination. Det motsvarar ett bortfall på 18 procent. För Pfizers vaccin är motsvarande siffra 9,5 procent. Tittar man enbart på vecka 17 är det 11,5 procent för Pfizer och 22,5 procent för Astra som avstod. Det är alltså nästan dubbelt så vanligt att en person tackar nej till Astras vaccin som till Pfizers.
– Vi vet inte vad skälet är till att folk inte dyker upp. Men det finns en tydlig Astraeffekt. Det är tråkigt att så många fattar ett sådant beslut kopplat till ett visst vaccin. Alla vaccin är bra och säkra läkemedel, säger Erik Sköldenberg.
Andra regioner har en tuff attityd mot dem som vägrar att ta Astravaccin. I vissa län har de som vänt i dörren fått betala för vaccintiden som vid ett uteblivet läkarbesök. I Stockholm har man uttryckligen sagt att de som tackar nej till Astravaccin inte erbjuds något annat vaccin.
Det är dock en linje man inte kommer att använda i Uppsala. I stället får alla som inte vaccinerat sig en ny chans. De kan boka en vaccination när tiderna släpps för alla från 45 år och uppåt. Då kommer det att vara Pfizers eller Modernas vaccin i sprutorna. Det här innebär att vaccineringen för dem under 50 år försenas ytterligare. Det generella stoppet för Astra till dem under 65 innebär att vaccinationerna försenas omkring två veckor. Motståndet mot Astras vaccin kommer nu att leda till ytterligare en halv veckas försening.
Hur ser ni på det, att de som vägrar att ta ett visst vaccin försenar vaccineringen för andra?
– Det är ett etiskt dilemma. Ur vårt perspektiv är det viktigare att få så hög vaccintäckning som möjligt bland dem som riskerar att bli allvarligt sjuka i covid. En Astraförnekande 70-åring har större risk än en 30-åring. Och då är det bättre att använda den Pfizerdosen till 70-åringen, säger Erik Sköldenberg.
UNT har tidigare berättat att så långt ner som till 40-årsåldern är risken att hamna i intensivvård med covid omkring 50 gånger större än risken för allvarliga biverkningar av Astravaccinet, med dagens nivå av smittspridning.
Avhoppen från vaccineringen med Astras vaccin gör nu också att regionen kommer att stå med ett större lager av Astravaccin än man tidigare räknat med. Totalt handlar det om cirka 7 600 vaccindoser. Eftersom det är slut på 65-åringar att vaccinera kommer regionen från nästa vecka att tacka nej till ytterligare leveranser av Astras vaccin.
Varför har ni inte kunnat styra om för att använda vaccinet effektivare?
– Det är nackdelen med vårt system med kallelser som skickas ut. När jag upptäckte det här var vaccineringarna redan bokade för alla över 65. Det är som att vända en Atlantångare om man ska ändra i bokningarna, säger Erik Sköldenberg.