Får pris för forskning bakom nya cancerläkemedel

Uppsalaforskning ligger bakom ett nytt cancerläkemedel som godkänts i år i USA. Nu belönas forskarna av Uppsala universitet.

Hjärnäpplet är Uppsala universitets innovationspris.

Hjärnäpplet är Uppsala universitets innovationspris.

Foto: Uppsala universitet/UNT arkiv

Uppsala2021-08-27 20:00

För sin forskning som banat väg för bättre behandling med läkemedel mot cancer belönas de tre Uppsalaforskarna Rolf Larsson och Peter Nygren samt Joachim Gullbo med Uppsala universitets årliga innovationspris Hjärnäpplet.

I februari i år godkände den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA ett nytt läkemedel mot en viss cancer, ett läkemedel som bygger på forskning från de tre forskare som tilldelas Hjärnäpplet.

undefined
Rolf Larsson är professor i cancerfarmakologi och beräkningsmedicin vid Uppsala universitet, och en av mottagarna av innovationspriset Hjärnäpplet.

Tillsammans är de medgrundare till företaget bakom läkemedlet Oncopeptides, som enligt universitetet startades för att kommersialisera resultaten av deras forskning om substansen melflufen. Substansen kan användas för behandling av cancersjukdomen multipelt myelom.

I prismotivering skriver universitetet att tiotusentals patienter nu kan komma att behandlas med detta läkemedel årligen och att forskningen resulterat i "verklig nytta till svårt cancersjuka patienter".

undefined
Preofessor Peter Nygren.

Deras forskning har också enligt universitetet skapat den vetenskapliga grunden för flera nystartade bioteknikföretag, som Vivolux och Repos Pharma.

Hjärnäpplet delas sedan 2008 ut till forskare eller forskargrupper för "framstående överföring av kunskap från akademin till ett företag eller annan extern organisation och som resulterat i en innovation." Priset består av diplom, statyett samt ett stipendium om 50 000 kr.

undefined
Joachim Gullbo en av forskarna vid Uppsala universitet som tilldelas innovationspriset Hjärnäpplet.

Bland tidigare pristagare finns nanoprofessorn Maria Strömme, kardiologerna Lars Wallentin och Stefan James, samt elektricitetsprofessorn Mats Leijon vid Ångströmlaboratoriet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!