Hemmajobbaren: "Jag får inte en rast på samma sätt"

Blir det mer eller mindre jämställt mellan män och kvinnor vid hemmajobb? Den frågan ställde UNT till kvinnor i Uppsala. "Arbetsbördan har ökat och det har blivit så att jag har tagit den" säger biologen Malin Reimeskog som arbetar hemma.

Biologen Malin Reimeskog upplever inte att arbetsbördan har blivit mer jämställd när båda är hemma. Här med sonen Isak.

Biologen Malin Reimeskog upplever inte att arbetsbördan har blivit mer jämställd när båda är hemma. Här med sonen Isak.

Foto: Privat

Uppsala2021-03-08 12:00

Kvinnor påverkas mer negativt av hemarbete än män, enligt en studie från sommaren 2020. Kvinnor tar även mer ansvar för barnomsorg och hem, medan pandemin har visat sig ha en positiv påverkan på jämställdheten när det kommer till vabbande.

Trebarnsmamman Elvira Caselunghe har precis börjat på ett nytt jobb efter föräldraledighet. Hon upplever att tiden under pandemin har varit tuff.

– Vissa veckor har alla tre barn varit hemma på grund av snuva och liknande. Då har min man jobbat på övervåningen och jag har försökt hålla alla tre barn tysta på nedervåningen, och så har man inte kunnat gå ut på samma sätt.

undefined
Elvira Caselunghe upplever att det är svårt att jobba ostört hemifrån.

Restriktionerna i och med pandemin har gjort att Elvira som tidigare fått avlastning från syskon och föräldrar nu har känt sig ensam i sitt ansvar. Och i och med hennes mans hemmajobb har det blivit tydligt att villkoren har varit sämre för henne som föräldraledig.

– Klockan 12 kommer han ner och har en timmes lunch. Då ska han äta, dricka kaffe och ta en promenad. Jag får inte en rast på samma sätt.

 1 februari började Elvira på ett jobb som kommer att ske mestadels hemifrån under pandemin. Att arbeta hemma samtidigt som ett eller ibland flera barn är hemma är svårt.

– Jag blir ofta störd i mitt arbete.

Elvira poängterar att hennes man tar ansvar när det kommer till saker som att handla och laga mat, men att det är i ansvaret för barnen som det skaver.

– Vi hade hög ambitionsnivå innan vi fick barn men nu tycker jag inte att det är jämställt. Föräldraskapet har eroderat jämställdheten.

Malin Reimeskog har varit hemma sedan innan pandemin, först som student, sedan som mammaledig och nu som hemarbetare. Hon tycker att inte att det har blivit mer jämställt när det kommer till det obetalda hemarbetet.

– Han är inte så bra på att se när saker behöver plockas undan, småfix är det jag som gör. Jag har också belastningen att behöva säga till när saker behöver göras, även om han gör det när jag säger till, säger Malin.

undefined
Biologen Malin Reimeskog upplever inte att arbetsbördan har blivit mer jämställd när båda är hemma. Här med sonen Isak.

Sakerna som behöver göras i hemmet blir också fler när båda är hemma. Malin var mammaledig mellan maj och december, och nu är hennes man pappaledig 80 procent och arbetar resterande tid hemma.

– Det blir rörigt när man arbetar hemma. Arbetsbördan har ökat och det har blivit så att jag har tagit den. När jag var mammaledig var det städat, så är det inte nu.

En studie om hemarbete under coronapandemin visar att få har arbetsrum hemma vilket gör att arbetsplatsen hamnar i källaren eller barnens rum. Men hemma hos Malin finns ett arbetsrum som hon nyttjar.

– Han sitter i köket och jag i kontoret. På så sätt har jag fått mer fördelar, han blir mer störd.

En som inte upplever att hemarbete har påverkat jämställdheten negativt är Daniella Malmquist. Hon är hemma med sin dotter som är fem månader, och hennes partner har arbetat hemma sedan i mars.

– Vi är ett team. Då jag ammar tar jag stora delar av nätterna och all matning. Sambon hjälper mig med blöjor och hushåll och jag skulle säga att det är relativt lika fördelat, säger Daniella.

undefined
Mammalediga Daniella Malmquist upplever att hennes relation är lika jämställd under pandemin som den var innan.

Daniella tror inte att jämställdheten har påverkats nämnvärt av pandemin, men hon upplever att de blir mer samspelta som föräldrar när båda är hemma.

– Vi har alltid varit väldigt samspelta och tillmötesgående mot varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!