Strid om politiska poster leder till lagbrott

I början av februari sade kammarrätten nej till att Uppsala kommun infört en post som tredje vice ordförande i flera nämnder. Men viceposterna finns fortfarande kvar, i strid med kommunallagen.

Erik Pelling (S) hoppas att allt ska vara klart till hösten.

Erik Pelling (S) hoppas att allt ska vara klart till hösten.

Foto: Svetlana P Jansson

Uppsala kommun2020-06-19 19:01

Kommunalrådet Jonas Segersam (KD) är kritisk:

– Sedan kammarrätten sade nej är konstruktionen med tredje vice ordförande olaglig. Men frågan är inte löst. Mittenstyret struntar i domstolens utslag, säger Jonas Segersam.

Mittenstyret, som regerar Uppsala i minoritet, bildades av S, L och MP efter valet 2018. För att det nya styret skulle accepteras av fullmäktige krävdes stöd från Vänsterpartiet. I utbyte fick V poster som tredje vice ordförande i fem kommunala nämnder. Den nya konstruktionen stötte dock på motstånd. Enligt kommunallagen kan en kommun bara ha en förste vice ordförande och en andre vice ordförande i en nämnd. Både förvaltningsrätten och kammarrätten har underkänt nyordningen med en tredje vice ordförande.

Ett förslag till lösning togs upp vid det senaste kommunstyrelsemötet. Det gick ut på att V får en post som liknar tredje vice ordförande men som inte kallas för det. Det ger dessutom 20 procents arvode. Men förslaget drogs tillbaka. 

Enligt kommunalrådet Erik Pelling (S) ska det granskas av kommunens ersättningskommitté innan det läggs fram på nytt. Det ska vara klart till i höst.

– Vi jobbar på en lösning och hoppas att den här ska fungera, men vi vågar inte sätta ned foten ännu, säger han.

Kommunens chefsjurist Lena Grapp vill inte uttala sig om konstruktionen är möjlig att genomföra eller inte förrän det finns ett förslag som politikerna bestämt sig för.

Vänsterpartiets kommunalråd Tobias Smedberg säger att det som bryter mot kommunallagen måste bort, exempelvis att en tredje vice ordförande ska kunna ersätta nämndordföranden om det skulle behövas.

– Men en tredje vice ordförande ökar oppositionens möjligheter till insyn i nämndernas beslutsprocess. Vi kommer att verka för att det blir lagligt, säger han.

Det handlar också om pengar. En vice ordförande i en nämnd får ett arvode på upp till över 13 000 kronor i månaden.

– Tjugo procent av det innebär att en person kan vara ledig från sitt ordinarie jobb en dag i veckan. Det ger förutsättningar att göra exempelvis studiebesök ute i verksamheterna. Det har man som fritidspolitiker normalt inte tid med. Kvällarna är oftast upptagna av olika möten, säger Tobias Smedberg.

Jonas Segersam tycker det är bekymmersamt att, som han säger, "det laglösa tillståndet" fortsätter över sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!