Patienter och personal smittas av covid i vården

Hittills har det kommit in 21 anmälningar där vårdanställda misstänks ha smittats på jobbet. Region Uppsala gör nu en kartläggning av hur utbredd smittan är bland personalen.

Johan Lugnegård, chefsläkare, säger att det i princip är omöjligt att undvika att smittan sprids på sjukhuset.

Johan Lugnegård, chefsläkare, säger att det i princip är omöjligt att undvika att smittan sprids på sjukhuset.

Foto: UNT arkiv/pressbild

Uppsala2020-05-20 07:00

Enligt Knut Bodin, huvudskyddsombud för läkarna, förekommer det incidenter som innebär att vårdpersonal smittas på jobbet. En händelse på lungkliniken resulterade i att han gjorde en anmälan med krav på bättre rutiner för skyddsutrustning. Det handlade om en patient, som vid en undersökning av lungorna hostat på en läkare och en fysioterapeut som saknade skyddsutrustning. I det här fallet fanns ingen misstanke om att patienten skulle vara sjuk i covid-19, men ett virusprov som togs var positivt för corona. Senare testades även personalen positivt.

Vid detta tillfälle visade det sig att personalen inte hade följt de regler om skyddsutrustning som finns, även vid vård av patienter som bedöms vara smittfria.

Totalt finns 21 avvikelser rapporterade där personal misstänks ha smittats av covid-19. Fallet på lungkliniken är dock inte med bland dessa 21.

– Det här visar att rutinerna inte följs. Mörkertalet kan vara stort. Det ska göras en anmälan om arbetsskada när personal smittas på jobbet. Jag är rädd för att vi snart kommer att se statistik över ett ökat antal anställda som är sjuka, säger Knut Bodin.

Bland de 21 avvikelserna som rapporterats finns även ett fall där en patient som visade sig vara covid-positiv vårdades en hel helg utan skyddsutrustning. Både personal och patienter smittades av denna patient, som dessutom bytt sal under vårdtiden. Flera av de andra patienterna som smittats avled senare i covid-19.

Mikael Köhler, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, säger att man nu sammanställer siffror på hur många bland vårdpersonalen som har testats positivt för covid-19.

– Syftet är att få en samlad bild och lättare hitta tillfällen när det varit smittspridning bland personal, säger Mikael Köhler.

Johan Lugnegård, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset, säger att det i princip är omöjligt att undvika att viruset sprids även på sjukhuset när det finns en utbredd smitta i samhället.

– Det har säkert hänt att patienter har smittat patienter, att patienter har smittat personal och att personal har smittat patienter, säger Johan Lugnegård.

undefined
Johan Lugnegård, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset

Han säger att tröskeln för att bedöma en patient som misstänkt smittbärare och testa för covid-19 är väldigt låg för de patienter som kommer till sjukhuset. Man har avsatt sex avdelningar där covid-positiva patienter vårdas, förutom intensivvårdsavdelningarna. Men det finns inga tester som är hundraprocentiga, vilket gör det i praktiken omöjligt att få en fullständig separering av smittade och smittfria patienter.

– I vissa fall har vi testat en patient tre gånger där proverna visat sig vara negativa men där patienten i ett senare skede ändå visat sig bära på coronaviruset.

En testning av samtliga som kommer till sjukhuset kräver stora resurser, samtidigt som det enligt Johan Lugnegård skulle skapa en falsk trygghet.

I stället säger han att det är viktigt att hålla de basala hygienrutiner som finns i vården.

– Vi hanterar tillstånd som på papperet är mycket farligare än covid-19. Det finns en stor vana vid sjukhuset med rutiner för att undvika smittspridning, säger Johan Lugnegård.

Hur ser du på oron bland personalen?

– I vissa lägen när vi haft brister i skyddsutrustningen har det skapat en stor oro, även om det har löst sig. Med hjälp av dem som jobbar närmast patienterna med covid har vi lyckats förmedla en trygghet.

Basala hygienrutiner

För alla anställda inom vården finns basala hygienrutiner som alla är skyldiga att följa. Vid nyanställning ska alla skriva under en blankett med en försäkran om att man tagit del av vilka regler som gäller.

För Akademiska sjukhuset och lasarettet i Enköping är det ett dokument på tre sidor som innefattar handhygien, klädregler och skyddsutrustning.

Bland annat står det att det "vid arbete som medför risk för stänk mot ansiktet används visir eller skyddsglasögon och munskydd som stänkskydd". 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!