Individ- och familjeomsorgsnämnden i Sigtuna kommun beslutade att omhänderta en flicka från sin pappa i maj i år. Nämnden ansökte om att placera dottern i jourhem på grund av fysiskt våld i hemmet och risk för hennes hälsa och utveckling.
Pappan anser dock inte att dottern utsätts för risker i hemmet. Han tycker inte heller att hon behöver en vårdplan enligt LVU. Däremot menar han att de kan behöva stöd och hjälp i sin relation, vardag och hantering av konflikter. Flickad har själv också motsatt sig omhändertagandet.
Sedan 2017 har ett antal utredningar pågått gällande våld i hemmet och i mars tidigare i år dömdes pappan för misshandel av dottern. I domen skriver tingsrätten att flickan varit detaljrik i sin beskrivning av våldet och att hennes uppgifter stärkts av vad poliser uppgett i förhör samt genom fotografier på hennes skador.
Enligt förvaltningsrätten finns det inga tveksamheter kring att pappan och dottern behöver stöd för att få det att fungera hemma. Men ärendet är snårigt med många motstridiga uppgifter. I utredningar som gjorts har flickan tagit tillbaka tidigare uppgifter om misshandel och våld och förklarat att det funnits ett tryck i hennes närmiljö på att berätta om våld.
Vid en sammantagen bedömning, skriver förvaltningsrätten, har inte nämnden gjort sannolikt att flickan löper risk framöver att utsättas för fysisk misshandel av sin far. Därför avslås nämndens beslut om omhändertagande.