Det är dyrt att hyra i Uppsala. Siffror från Uppsala bostadsförmedling visar att en hyresgäst i genomsnitt måste betala mellan 11 000 och 13 400 kronor per månad för en trea. Men alla har inte råd. En rapport visar att 14 000 hushåll i Uppsala har en osäker boendesituation och 9 100 av dem klarar inte att skaffa sig en varaktig bostad på egen hand.
LÄS MER: Förtur till egen bostad vore mot lagen, enligt Erik Pelling (S).
Nu kan en ändring vara på gång. Flera bostadsbolag börjar utnyttja statens investeringsstöd för att bygga billigare bostäder. Just nu planeras 727 sådana i stan. Kravet är att hyran inte får överstiga normhyran på 1 550 kronor per kvadratmeter och år för en trea på 77 kvadratmeter.
Kommunägda Uppsalahem har redan byggt 133 studentbostäder med lägre hyra och går nu vidare med 99 vanliga bostäder i Bäcklösa i södra Uppsala.
– Vi har fått 28 miljoner kronor i investeringsstöd. Det gör att en trea på 77 kvadratmeter kommer att kosta 9 900 kronor i månaden i Bäcklösa. Utan investeringsstöd hade hyran legat på drygt 11 000 kronor i månaden, säger Sara Westberg, fastighetsutvecklingschef vid Uppsalahem.
Uppsalahem försöker pressa kostnaderna, dels genom att bygga i fyra våningar som är maxhöjden för området, dels genom att köpa lägenheterna färdigbyggda från ett företag i Piteå.
– De fraktas hit och monteras ihop på plats. Inflyttning blir till sommaren. Blir det bra så vill vi bygga på liknande sätt i andra delar av stan. Vi räknar med hög efterfrågan, säger Sara Westberg.
Det gör också bostadsutvecklaren Midroc som planerar att bygga 216 lägenheter i Östra Sala backe. Här kommer en trea på 70 kvadratmeter att kosta 9 400 kronor i månaden. En etta på cirka 30 kvadratmeter landar på runt 5 300. Normalhyran för samma lägenheter skulle bli 11 700 respektive 6 600 kronor i månaden.
– Utan stödet hade vi inte klarat den lägre hyresnivån. Då hade projektet gått back, säger projektchef Johan Forsberg.
Skulle ni kunna pressa hyrorna mer genom att bygga billigare?
– Som byggherre försöker man hela tiden pressa kostnaderna och de här lägenheternas utformning skiljer sig inte i standard från liknande projekt. Vi vill inte göra avkall på kvalité och hållbarhet. Investeringsstödet är dessutom kopplat till en mängd krav som att bygga energieffektivt. Det gör projekten lite dyrare.
Även utanför stan finns låghyresprojekt. Bolaget Gunstahem, som ägs av bolaget Collegio, har köpt 50 lägenheter i Gunsta som byggts med investeringsstöd. Här kostar en trea på 72 kvadratmeter 9 300 kronor i månaden.
– Bostäderna är byggda av företaget BoKlok som har specialiserat sig på billigare lägenheter med trästomme. Vi ligger lite lägre i hyra än i stan. Utan investeringsstöd hade vi inte kunnat bygga hyresrätter, säger Mats Wickman, delägare i Collegio.
Fastighetsbolaget Åke Sundvall planerar att bygga cirka 145 lägenheter på Rosendalsområdet. Målet är att komma i gång i november. Också här är investeringsstödet avgörande.
– Det måste vi ha, annars får lägenheterna en normalhyra. Men vi kommer att bygga hyresrätter oavsett om vi får stöd eller inte, säger Johan Lins, chef för projektutveckling i Uppsala och Stockholmsområdet.
Bostadsutvecklare Botrygg planerar också att bygga 139 lägenheter med investeringsstöd i Rosendal. Livförsäkringsbolaget SEB Trygg liv har fått stöd för 78 lägenheter i bostadsområdet Rickomberga.