Än en gång har studenter hamnat i fokus när smittotalen i Uppsala börjar öka. Smittspårarna vid provtagningsenheten har nu identifierat en grupp på 40–50 studenter som medvetet bryter mot rekommendationerna. Smittspårarna vid Region Uppsala känner till att covid-smittan har spridits vid åtminstone sju–åtta fester.
– Det är som en subkultur där det är ett gäng som struntar i alla de här rekommendationerna. De allra flesta studenter som har blivit sjuka har ångrat sig, men det finnas några som inte vill samarbeta utan tänker fortsätta att festa, säger Mats Martinell, medicinskt ansvarig läkare på provtagningsenheten.
Jämfört med i höstas är smittspårningen mycket mer utbyggd nu, enligt Mats Martinell.
– Nu kan vi lägga pussel och har kartlagt det här klustret väldigt noga. Då har det framkommit att det varit upprepade fester som har varit oacceptabla.
Smittspårarna har lyckats ringa in gruppen, som man beskriver som väl avgränsad där det finns gemensamma nämnare mellan de olika personerna.
– Den här lilla klicken förstör för väldigt många. Nu vill vi mobilisera civilkurage hos den stora massan som inte tycker det här är okej så att det blir ett grupptryck som kan hjälpa till att få ner utbrottet, säger Mats Martinell.
Det som oroar denna gång är att det handlar om ett utbrott av den sydafrikanska virusmutationen, som man misstänker kan vara mer motståndskraftig mot de vaccin som nu används. Hittills har man hittat 18 fall som i en mutationsscreening fallit ut som antingen den sydafrikanska eller brasilianska varianten.
I Flogsta har de flesta UNT möter hört talas om utbrottet. Utanför Ica Väst står juriststudenterna Erik Antti och Isak Rutqvist vid pantautomaten. De är förvånade över att det kommer nya rapporter om utbrott bland studenter.
– Folk borde ha lärt sig efter sommaren, säger Isak Rutqvist.
De säger att de själva inte känner några som fortsatt festa.
– Men vi är inte så coola studenter och umgås inte så mycket med andra, säger Erik Antti.
På Café Vrålet i Flogsta höghus sitter Carl Dahlgren och Maria Brix Rasmussen och pluggar. De har själva haft covid, men är nu oroliga för att de kan smittas igen om antikropparna inte ger immunitet mot de nya virusvarianterna.
– Uppenbarligen är det några som inte bryr sig. Men jag trodde inte att folk betedde sig så här längre, säger Maria Brix Rasmussen.