Från 1 januari kan det bli fängelse för den som angriper, hindrar eller stör polis, räddningstjänst eller ambulanssjukvård vid utryckning eller brottsbekämpande verksamhet.
– Det är mycket bra att vi nu får en lagstiftning som kan stärka skyddet för våra medarbetare. Det behövs för att möta morgondagens utmaningar i uppdraget kring att upprätthålla lag och ordning, säger Jonas Eronen, presstalesperson för polisen i Uppsala.
Jonas Eronen menar att det är ett allvarligt samhällsproblem att polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård utsätts för angrepp.
– Ytterst är det en demokratifråga. Hot, våld och otillåten påverkan är helt oacceptabelt.
Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S), anser att lagen är efterlängtad.
– Tyvärr har det blivit vanligare även i Uppsala att blåljuspersonal angrips. De finns där dygnet runt för att värna liv och trygghet. När de hotas och angrips är det ett angrepp på hela samhället. Den nya lagen är en avskräckande markering mot den lilla minoritet som förstör och skrämmer, säger Erik Pelling.
Andra lagar som träder i kraft 1 januari är skärpta åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. FN:s barnkonvention blir också svensk lag. Likaså förlängs anställningsskyddet för arbetstagare från 67 till 68 års ålder.
Två lagar rör universitetsvärlden. Den ena ska främja god forskningssed och den andra ska ge förbättrade möjligheter till uppehållstillstånd för utländska forskare och studenter.