Uppsalas åldrande befolkning har ofta flera olika sjukdomsbilder samtidigt. De kan lida av ensamhet, undernäring, diabetes och en rad andra åkommor på samma gång, men man har ofta bara tid för att vårda en sjukdom i taget under besöken på vårdcentralen. Men nu inför man ett snabbspår för de multisjuka äldre.
– Är det någonstans vi borde satsa så är det på de sjuka äldre. Genom att planera kontakten med patienten i ett tidigare skede kan sjukhusvistelsen minska, säger Malena Ranch, regionråd för Miljöpartiet och ordförande i Vårdstyrelsen.
I Östergötland har man genomfört ett forskningsprojekt som visar på metoder att vårda äldre patienter som minskat behovet av sjukhusvård med upp till 17 procent. Det är bakgrunden till att Region Uppsala nu sjösätter ett pilotprojekt med särskilda äldremottagningar på vårdcentralerna.
– Det är en satsning jag är jätteglad över, säger Malena Ranch.
Tanken är att ge primärvården bättre förutsättningar att fånga upp patienternas besvär tidigt, så att de slipper hamna på akuten längre fram.
– Det handlar om sköra patienter och risken finns alltid att man måste åka in. Men på det här proaktiva sättet kan vi undvika sjukhusvård utan att det innebär mer vård någon annanstans.
Pilotprojektet kommer kosta femton miljoner under 2021 men kan utökas till nästa år. 17 av regionens 46 vårdcentraler deltar i projektet.
– Jag var rädd att inte så många skulle vilja vara med, men nära hälften av vårdcentralerna är med redan nu. De kommande två åren är planen att utöka till alla vårdcentraler, säger Malena Ranch.
Alla vårdcentraler skiljer sig åt i storlek, demografiskt upptagningsområde och läge. Därför är förutsättningarna olika för olika vårdcentraler. Alla kommer inte behöva jobba på exakt samma sätt. Men syftet är att skapa ett snabbspår för framförallt multisjuka äldre att få vård för flera av sina besvär vid ett och samma tillfälle, istället för att boka ett besök på vårdcentralen för varje enskild åkomma.
– Många i den här patientgruppen är multisjuka och nu kommer man få mer tid för att ta ett helhetsgrepp. Istället för att boka flera olika tillfällen för att prata om diabetes en gång och ensamhet eller muskelstyrka en annan kommer man kunna ta mer tid på sig för att lägga upp en vårdplan, säger Malena Ranch.