LUF Uppsala: Universitetets Kina-samarbete är ett svek

Det är viktigt med internationella samarbeten, men det är viktigare att stå upp för mänskliga rättigheter.

Uppsala 31 juli 2020 14:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I ett styrdokument om de gemensamma värderingarna som ska vägleda Uppsala universitet i sin samverkan med aktörer i samhället skriver universitetets styrelse att “Universitetet vill bidra till en öppen och kunskapsbaserad samhällsdebatt där yttrandefrihet och mänskliga rättigheter är centrala utgångspunkter”. Vi menar att universitet och i synnerhet den medicinska fakulteten har pågående samarbeten i Kina som är rena sveket mot dessa värderingar. 

En påminnelse om Kinas grova kränkningar av mänskliga rättigheter tordes knappt behövas när kommunistpartiet vidrigheter än en gång nått omvärldens ögon via en drönarfilm. Filmen visar hur hundratals män, troligen från muslimska folkgruppen uigurer, fängslade med ögonbindel tvingas på tåg som befaras vara på väg till koncentrationsläger ämnade för indoktrinering. Förutom att svära lojalitet till Xi Jinping har det vittnas om tortyr, tvångssteriliseringar och tvingade aborter i dessa läger. Andra utsatta är tibetanska buddhister, utövare av Falun Gong och kristna samt alla kinesiska medborgare som varje dag lever utan grundläggande friheter. 

Trots detta tycker Uppsala universitet att det är lämpligt att ha omfattande samarbete med kinesiska Southeast University som på sin hemsida klargör att de är “direkt underordnade Kinas utbildningsministerium” och gå så långt att man planerar att instifta en gemensam skolan i Nanjing kallad “China-Sweden Graduate School of Medicine”. Nog för att internationell samverkan är viktigt men det är moraliskt förkastligt att i denna utsträckning samarbeta med en institution som är den kinesiska regimens förlängda arm samt förlägga det i Kina där man blir underordnad diktaturens lagar. Något Uppsala universitet märkligt nog inte ens verkar ta i beaktande då det inte kommenteras i universitetets pressmeddelanden.

På universitets hemsida hittar man istället glada formuleringar om projektet och närmast stoltserande berättar Eva Tiensuu Janson, dåvarande dekanen för medicinska fakulteten, att det var självaste Xi Jinping, generalsekreterare för Kinas kommunistparti, som tog initiativet till projektet. Det är alltså samma Xi Jinping som idag rustar för folkmord på uigurer och inskränker demokratin i Hong Kong. Samma Xi Jinping som regelbundet fängslar de som talar illa om regimen och samma Xi Jinping som dagligen övervakar sina medborgares varje steg med hjälp av poängsystem för social lydnad. 

Har universitet en handlingsplan för hur man ska verka i ett land utan yttrandefrihet? Hur ska den gemensamma skolan hantera att sina studenter kan kastas i fängelse om man talar illa om regimen?  Erfarenhet har ju visat att Kina gör detta även med svenska medborgare - vi får aldrig glömma Gui Minhai. Då har vi inte ens nämnt de medicinska aspekterna, som att Uppsalas biobank involveras i ett land med noll respekt för personlig integritet eller att Kina är känt för att bedriva massiv olaglig organstöld genom att ta organ från minoriteter i fångläger för att sedan sälja organen till transplantationer. Är detta ett medicinsk praktiserande den medicinska fakulteten vill förknippas med?

Vi kräver att universitet förklarar hur samarbetet inte strider mot universitets värderingar samt delger huruvida man ens har en handlingsplan för hur ovan ställda frågor ska hanteras. Vidare anser vi att det är hög tid att Uppsala universitet slutar låta sig köpas av kinesiska statens intressen och istället hedrar sin demokratiska plikt genom att avsluta samarbetet med Southeast University och den kinesiska regimen.

Joel Andreasson, andre vice ordförande LUF Uppsala
Hanna Deák, vice ordförande LUF Uppsala
Hannes Sjöberg, ordförande LUF Uppsala

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Jakt på covidläkemedel i Uppsala: ”Det har gått åt“

Fotboll

Inbrott i Diöshallen – Gusk drabbat ännu en gång

Fotboll

Det talar för fortsättning i Sirius för Elias Andersson

Innebandy

Nyförvärvet tror på vinst i jumbomötet

Uppsala

Mjölmask och gräshoppor – nu tillåtet att sälja

Visa fler